Yeşil Yaşam Alanları Planlaması

Selçuk Kardaş

Çevreci sivil toplum örgütü denildiğinde Türkiye’de ilk akla gelen Temna Vakfı oluyor. Tema Vakfı, Genel Müdürü Prof.Dr.Orhan DOĞAN, Türkiye’de acilen sağlıklı bişr arazi kullanım planlaması yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.Devlet tarafından neresi yerleşime uygundur, neresi sanayi tesislerine ayrılmalıdır bir an önce belirlenmedikçe “ yeşil yerleşim ve yaşam alanları” ndan bahsetmenin olanaksız olduğuna dikkat çekiyor. Doğan, “Tarım arazisine yapılan bina yeşil olamaz” uyarısında bulunuyor ve yeşil binaları, üzerinde yükseldikleri arazileri de hesap etmesi gerektiğini söylüyor.

Türkiye genelinde Tema Vakfı faaliyet gösteren 555 temsilcisi ve gönüllü sorumlusu ile yaklaşık 400 bin kayıtlı gönüllüye ulaştı. Ülke genelinde 150’nin üzerinde kırsal kalkınma ve ağaçlandırma projesi üzerinde çalışan Tema, bugüne kadar çok sayıda kişi ve kurumun desteği ile yaklaşık 7 milyon fidanın toprakla buluşmasını sağladı.

Tema Vakfı’nın üzerinde durduğu önemli bir konuda arazi kullanım planlaması.Ülkemizin arazi kullanım planlaması yapılmamış durumda, yani devlet tarafından nerede yerleşim olur, neresi ormandır, neresi sanayileşmeye uygundur, bunun planlaması hala belirlenmiş değil.

Ayrıca arazilerimizi yetenek sınıflarına göre kullanmıyoruz.Verimli tarım alanlarına fabrika yapılıyor, ormanları taşocaklarına,madencilik faaliyetlerine kurban veriliyor. Bunlar yetmemiş gibi kıyıları dolduruyor, sulak alanları kurutuyoruz. Hata son dönemin modası yeşil binalard ve sürdürülebilir konutlarda bile buna pek dikkat edilmiyor.

Türkiye’de çevre bilince giderek artıyor.Peki sadece bilinç yeterli mi? Yasalar ne durumda? Çevre sadece bilince bırakılamaz.Mesela yapılmaması gereken yere bina yapılması için ruhsat verilmezse kimse yapamaz. Bu konuda yasaların uygulanması lazım. 4342 sayılı mera ve 5403 sayılı toprak koruma yasasının maalesef sadece 13.maddesi tarım arazilerinin nasıl amaç dışına çıkarılacağını anlatıyor. Yol gösteriyor, koruma maddeleri işletilmiyor.Mera yasasının da meraları koruyan maddeleri uygulanmıyor.Öncelikle ve acilen Türkiye’de sağlıklı bir arazi kullanım planlaması yapılmalıdır.

Selçuk KARDAŞ

Yazar Hakkında