“Bu çöplerin hesabını kim verecek?”

okluk çöpler

Marmaris Çevrecileri Derneği kendilerine gelen bir ihbarı değerlendirmek üzere bu kez de Karacasöğüt’te bulunan Okluk Koyu’na gitti. Ancak çevrecilerin burada karşılaştığı manzara hiçte iç açıcı değildi. Ormanlık alana yığılmış vaziyette duran çöpler, orman ve denizin bir arada bulunduğu bu cennet köşeyi adeta karış karış kaplamıştı.

Kutengin, bu konu hakkında bölge muhtarı, Köye Hizmet Götürme Birliği ve Akyaka Belediyesi ile görüşmeler yaptıklarını ve bu kirliliğin sebebinin tekneler ve yatlardan atılan çöplerden kaynaklandığının ileri sürdüğünü söyledi. Fakat bölge muhtarı çöplerin taşıma işinin gerçekleşmesi için çöp aracına konacak olan mazot parasının yetersiz olduğunu iddia etti.

okluk-coplerYaklaşık 50 yıldır Gökova da balıkçılık yapan Akdeniz Koruma Derneği Gökova Deniz Dibi Popülasyonu Koruma Koordinatörü Ercüment Altınsoy, Okluk Koyu’nun kirlilik sebebini Gökova körfezinde yüzen yatak kapasitesinin çok olmasıyla alakalı olduğunu öne sürdü.

“Buraya hiç çöp kamyonu gelmiyor” diyen Altınsoy, bu durumun kendilerini çok üzdüğünü belirterek çöplerin belirli aralıklarla toplanmasıyla ilgili acilen bir düzen kurulması gerektiğini savundu. Altınsoy, ayrıca bu işin üstesinden ancak elbirliğiyle gelinebileceğine inandığını söyledi.Yaz sezonunda Okluk Koyu’nun her gününü görüntüleyen ve bu görüntüleri kendi arşivinde saklayan Altınsoy, koyun temiz tutulması için sürekli yeni projeler ürettiklerini fakat yine de başarılı olamadıklarını söyledi.

Altınsoy, bölge muhtarının koyun temizliği için elinden geleni yaptığını fakat ona da hiçkimsenin mazot desteğinde bulunmadığını söyledi.

Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında Okluk Koyu’nun, en yoğun sezonunu geçirdiğini  söyleyen Altınsoy, “bölgeye insanlar geliyor, insanlarla birlikte çöplerde geliyor” dedi.

Ercüment AltınsoyAltınsoy ayrıca çöplerin bulunduğu alandan geçen vatandaşların hem görüntü kirliliği hem de çöplerden yükselen kokular sebebiyle rahatsızlık duyduğunu ve bu kirliliğin utanç verici olduğunu söyleyerek “ gerçekten duyarlı insanlara ihtiyacımız var” dedi. Kimseyi suçlamak ya da zan altında bırakmak  gibi bir niyetimiz yok. Fakat el insaf, gelin ekip oluşturalım, bu çöpleri buradan nasıl atacaksak atalım ” dedi.

Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin’de araştırma sonucunda Okluk Koyu’nda ortaya çıkan kirlilik sebeplerini şu şekilde açıkladı;

1. Muhtarlığın, sorumluluğu altında bulunan köylerdeki çöpleri toplamak üzere Köy Hizmetleri Birliği’nden ayda 2000.- T.L alması; ancak, köyde 5 mahallenin bulunması ve mahalle aralarının 15-20 dakika mesafede olmasından, mazot ve işçilik olarak verilen maddi desteğin yetmemesi

2. Toplanan çöplerin Köy Hizmetleri Birliği teknesi ile Akyaka belediyesine götürülmesi

3. Köy Hizmetleri Birliği’ne ait çöp toplama teknesinin saatleri ile Bodrum’dan gelen guletlerin saatlerinin uymaması nedeniyle büyük guletlerin yanaştıkları iskeleden çöplerini karaya boşaltması