Muğla’nın Marmaris ilçesinde omurgasız canlılar içinde tek doğurgan cins olan ‘Aplysia dactylomela’ cinsi deniz tavşanı ilk defa gündüz vakti görüntülendi.
Genelde gece şanslı dalgıçların görüntüleyebildiği deniz canlısının Akdeniz’de yakın zamanda tespit edilen istilacı bir tür olduğu belirtildi.
İlçeye bağlı Turunç Mahallesi’nde yaşayan Ali Demir (30) kıyıda avlandığı sırada deniz tavşanına rastladı. Çok ağır hareket eden canlıyı ilk defa gören Demir, fotoğrafını çekip sosyal medyada paylaştı.
Konuyla ilgili açıklama yapan eski Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Ahmet Nuri Tarkan, Marmaris kıyılarında tespit edilen deniz tavşanının Asya’dan Akdeniz’e gelip yerleşen istilacı tür olduğunu belirtti. Tarkan, yaptığı açıklamada, ”Boyları 20 santimetre civarında olup, omurgasız canlıların yumuşakçalar grubuna ait bir canlıdır. Doğurarak üreyen bir canlıdır. Bu canlılar iyi kamuflaj özelliklerine sahip olduklarından genelde pek görülmezler. Ancak şanslı olan dalıcılar bunlara rastlayabilirler. Zehirli değildir fakat bazı türleri zehirlidir. Vücutlarında zehir hücreleri bulunur. Çok canlı renklere sahip olan türleri zehirli olabilir. Etçil organizmalardır. Büyüklükleri 4 milimetre ile 60 santimetre arasında değişebilir. Türkiye sularında 70 civarında farklı türde temsil edilirler” dedi.
Deniz tavşanları dünyada çift cinsiyetli olan tek canlı türü olarak biliniyor. Bu canlılar çiftleşme sırasında ister erkek ister dişi olarak davranış gösterebiliyor. Bu sayede bir deniz tavşanı uzun çiftleşmeler sonunda binlerce yumurta bırakabiliyor. Çiftleşmek istemediği zaman da derisinin rengini değiştirip ve salgıladığı kokularla karşı tarafa bir uyarı da bulunuyor. Daha çok Kızıldeniz’de görülseler de Akdeniz’de sadece gece dalışlarında ender görülen canlılar arasında yer alıyor.
VURAL EFECİK iha
MUĞLA