'''ÇEVRECİLİK ANLAYIŞIMIZDA KAPIMIZ, SİYASET DIŞI VE TARAFSIZLIK İLKESİNDE OLAN HERKESE AÇIKTIR'''

Sayın Cumhurbaşkanı’na Özel Bilgilendirme Raporu (2)

WhatsApp Image 2025-11-20 at 13.51.39

WhatsApp Image 2025-11-20 at 13.51.39Marmaris’te yıllardır süren çevre tahribatı, deniz kirliliği ve körfezin balçıkla dolması tehlikesi kritik seviyeye ulaşınca, Marmaris Çevrecileri Derneği (MÇD) sesini en üst makama taşıdı. Dernek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “son çıkış” vurgusuyla kapsamlı ve çarpıcı bir Özel Bilgilendirme Raporu (2) gönderdi.

Marmaris körfezinde son yıllarda doğa tahribatı ve aşırı kullanıma bağlı olarak  yaşanan kirlilik had safhaya ulaştı. Marmaris Çevrecileri Derneği tarafından hazırlanan raporda çarpıcı detaylar yer aldı. Hazırlanan dosya, üniversite raporları, bilimsel ölçümler, deniz dibi tarama çalışmaları ve yıllardır sonuç alınamayan bürokratik süreçlerin ayrıntılarıyla desteklendi. Dernek, “Marmaris doğası bitiyor, körfez boğuluyor. Bunu durdurabilecek tek merci artık Cumhurbaşkanlığıdır” diyerek acil müdahale çağrısı yaptı.

“Bilim Konuşuyor, Bürokrasi Susuyor”

MÇD’nin raporunda en sert eleştiriler, yıllardır kapıları çalınan ancak sonuç alınamayan kurumlara yöneltildi.

Turizm Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Valilik ve Kaymakamlığın bilimsel sunumlara, üniversite sonuç raporlarına ve çözüm projelerine ilgi göstermediğini belirten MÇD yönetimi, bu nedenle dosyayı doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na iletmek zorunda kaldıklarını vurguladı.

Dernek açıklamasından satır başları şöyle: “Marmaris’in doğası, turizmi ve körfezi çöküşte. Hazırladığımız bilimsel raporlar masalarda kaldı. Tüm çalışmalar karşılıksız yapıldı, tek beklentimiz çözüm. Köprüden önce son çıkıştayız. Marmaris’i kaybetmek üzereyiz.”

Körfez Tepetaklak: “Dibi Balçık, Suyu Nefessiz”

2021–2024 arasında yaşanan orman yangınları, büyük sel baskınları ve dere yataklarından taşınan devasa sedimentler Marmaris Körfezi’ni adeta bir çamur havuzuna çevirdi.

Derneğin teknik ekipleri, İstanbul Haliç’i temizleyen mühendislerle birlikte 2022’de 15 günlük kapsamlı bir bilimsel inceleme yürüttü. Dalgıç ekibi, Sahil Güvenlik ve uzman mühendislerin ortak çalışmasıyla hazırlanan raporda körfezin dibinin balçık tabakasıyla kaplandığı ve suyun hızla oksijensiz kaldığı tespit edildi.

Bu raporlar hem Çevre Bakanlığı’na hem de Çevre Ajansı’na sunuldu. Hatta Van Gölü’ndeki çamur temizleme projelerinde kullanılan dev tarama gemisi (DREDGER) sistemlerinin Marmaris için de uygulanabilir olduğu teknik sunumlarla anlatıldı.Fakat. sonuç yine değişmedi: Tüm bilgiler masada kaldı.”

1c6c24a1-24cf-45a0-a93c-cadafc61d991“Marmaris İçin Devletle El Ele Çalışmaya Hazırız”

Dernek, gönderdiği raporda siyaset üstü bir tutum sergilediklerini, tüm çalışmaların yalnızca Marmaris’in geleceği için yapıldığını belirtti.

Gönderilen mektupta şu ifadeler yer aldı:“Çocuklarımızın yarınları için Çevre sorunlarında desteğinizi esirgememenizi rica ediyoruz. Biz beklemeden yaptık. Bu ülkenin doğası hepimizin. Talimatlarınızla Marmaris yeniden nefes alabilir.”

1431957281508“Marmaris Boğuluyor Artık Bir İmza Kaderi Değiştirebilir”

Derneğin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunduğu özel rapor, Marmaris Körfezi’nde alarm veren kirliliği, yıllardır sonuçsuz kalan girişimleri ve atılması gereken adımları bir kez daha en üst makama taşıdı.

Marmaris Çevrecileri Derneği’ Başkanı Ahmet Kutengin yaptığı açıklamada,  “Marmaris sadece bizim değil, Türkiye’nin göz bebeği. Kaybedersek geri dönüşü yok. Sayın Cumhurbaşkanımız, Marmaris’in kurtuluşu artık sizin talimatınıza bakıyor.” diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a net mesaj gönderdi.

 

Kaynak: https://marmarismanset.com/haber/26859005/marmariste-cevreci-derneginden-erdogana-sok-rapor

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir