Akbük Koyunda Kaçak Yapı Takibi

Köylünün evini yık, kaçak yapı ve otellere dokunma,

MUĞLA merkeze bağlı Sarnıç Köyü Akbük Mahallesi’nin her yanı 1.Derece SİT olmasına karşın yerden mantar gibi otel ve kampingler fırlamaya başladı. Köylülerin evleri SİT engeline takılıp başlarına yıkılırken otel ve kamping yapımları hızla devam ediyor. Erguvan Kamping de 4 villa müşteri kabulüne hazır. Manisalı bir işadamına ait olduğu söylenen 15 odalı ahşap otelin yapımı ise hızla devam ediyor. Öte yandan SİT engeline takılan 65 yaşındaki Halil İbrahim Çakmak ise 11 yıldır eşiyle birlikte mutfağı, banyosu olmayan eski saman ahırında kalıyor. Valiliğe derdine çare için giden Çakmak’ı en fazla üzen ise eline 5 kilo kuru fasulye ile yağ tutuşturulup gönderilmesi olmuş.

Muğla merkezine 35, Yerkesik beldesine 22, Milas ilçesine bağlı olan Ören beldesine 26 ve Ula İlçesine bağlı Akyaka Beldesine de 22 km uzaklıkta olan Gökova’daki muhteşem koylardan birisi durumundaki Akbük’de köylüler SİT engeliyle boğuşarak evsiz yurtsuz kalırken diğer yanda da birbiri ardına yapılan onlarca ahşap villalar, otel ve kampingler büyük sıkıntı yaratıyor. Doğaseverler birbiri ardına şikayet mektuplarıyla durumu yetkililere bildirirken kaçak yapılara herhangi bir işlemin yapılmaması ise daha da büyük sıkıntı yaratıyor. Dedelerinden kalan arazisi üzerinde iki tane ahırın yanına briketten tek göz oda yaparak eşiyle birlikte oturan 65 yaşındaki Halil İbrahim Çakmak’ın başına ne geldiyse bu yaptığı tek odadan gelmiş. Halil İbrahim Çakmak 2001 yılında evde olmadığı bir sırada gelip briket odayı eşyaların üzerine yıktıklarını söyledi. Çakmak’ı evinin başına yıkılmasından çok daha fazla üzen ise Muğla Valiliğinde kendisine karşı sergilenen davranış olmuş.

Ev yok 5 kilo kuru fasulye ile idare et

Bükün baştan sona Sit alanı olduğunu, eski yapılaşma dışında tek bir çivinin bile çakılmasının yasak olduğunu belirten Halil İbrahim Çakmak “Şu anda yapılan otel ve villaların hiç biri yasal değil. Hatta dün (Çarşamba) evimin hemen yanında yapılan 15 odalı otelin yıkımı için dozeri, kepçesi hepsi geldiler, elektriklerini kestiler ama sahibinin bir telefonuyla yıkım durdu ve elektrikler yeniden bağlandı. Benim babamdan kalma tek göz bir odamı 2001 yılı Aralık ayının 6’sında devlet gelip biz evde yokken yıkıp gitti. Eşyalarım bile içinde kaldı, hiçbir şey almadım içinden ve hepsi çürüdü. Benimle birlikte 8 kişinin daha evini yıktılar gerisine dokunmadılar. O günden bu zamana eskiden saman ahırı olarak kullandığımız yerde eşimle birlikte kalıyoruz. Evlerimiz yıkıldığında valiye çıktım 3-5 kilo kuru fasulye ile yağ verip gönderdiler. Çok gücüme gitti, kahroldum. Kış ayı ahırda tepemize sular akar ve biz ne yapacağımızı şaşırmış durumdayken bize yiyecek verip gönderdiler. Orada bırakıp çıktım onları da almadım” dedi.

• phoca_thumb_l_mcd_akbuk-2-364×245
  • phoca_thumb_l_mcd_akbuk-3-364×245
  • phoca_thumb_l_mcd_akbuk-4-364×245
  • phoca_thumb_l_mcd_akbuk-364×245

Gece karanlıkta bahçede banyo yapıyoruz

Halil İbrahim Çakmak’ın adeta roman gibi hayat hikayesinde bir başka acı taraf ise banyo yapamamaları. Çakmak “Tek göz ahır odası hem mutfağımız, hem oturma ve hem de yatak odamız. Banyo ihtiyacını yazın bahçede hava karardığı zaman ancak yapabiliyoruz. Kışın ise artık onda bunda, komşularda ve bazen da Muğla’da hamamda yıkanabiliyoruz. Biz burada sefil bir şekilde yaşarken millet oraya bu tür evleri kondurunca tabii ki üzülüyorum. Üzülmekten öte kahroluyorum. Ben de bu vatanın evladıyım. Buranın doğma büyüme evladıyım. Atalarım buralı” diye dert yandı.

Çevre derneği işin takipçisi

Marmaris Çevrecileri Derneği Ahmet Kutengin, Muğla genelinden gelen ihbarları değerlendirdiklerini belirterek “Burası için de bize iki ayrı kişiden I. Derece SİT alanına oteller yapıldığı ihbarı yapıldı. Yerinde incelemek için geldik. İnceleme sonunda yapılanların hiç birisinin izni ve ruhsatının olamadığını gördük. Ayrıca biz yapalım izni sonradan gelir taktiği her yerde olduğu gibi burada da var. Burada doğup büyümüş, baba toprağı tek bir kulübede yaşayan köylünün evi yıkılma nedeni Sit ise onlara da sit değil mi? Onların arkasında kimler var? Bunları araştıracağız, bu araştırma ve takip de bize destek olan Sayın Musrafa Sarıipek’e MÇD Olarak teşekkür ederiz’’ dedi..

Cezalar yazıldı, yıkım kararları var

505 nüfuslu Sarnıç Köy Muhtarı Yılmaz Kaya Akbük’te e 17 hanede 57 kişinin yaşadığını belirterek “SİT çıkmazdan önce yapıları olanlar için sıkıntı yok. Zaten onlar da çok az sayıda. Şimdi herkes yasağı neresinden deleriz diye uğraş içinde. Çekme karavan getirip etrafını kapatanlar, kazıklar üzerine villa yapanlar kimi ararsanız burada. Bahsi geçen iki yer için yıkım kararı çıkarıldı. Cezalar yazıldı. Eğer gerçekleşirse bu ayın 11’inde yapımı devam eden Manisalı işadamının yaptırdığı otel de yıkılacak. İşin ticarete dökülmesi yanlış. Zaten köylü ev yapamadığı için çocuğunu evlendiremiyor ve büyük sıkıntılar yaşanıyor” diye konuştu.