Aktaş SOS veriyor…

adaagzi
Adaağzı mevkiinde vatandaşlar kirlilikten ve bakımsızlıktan şikayetçi. İlgililerin bölgeye karşı duyarlı olmadığından yakınan Aktaş mevkii sakinleri çevrecilere ulaştı.

Adaağzı Aktaş mevkiinin sahil kesiminde bulunan işletmelerin denizi ve çevreyi kirlettikleri gerekçesiyle belediye tarafından hiçbir uyarı yapılmadan süresiz kapatıldığı ve hemen ardından da bu işletmelerin yıkılması kararı alındığı iddiları ortaya atılmış ve Kanal 48 bu iddialara ana haber bülteninde yer vermişti. Hatta söz konusu bu durumun İdari Mahkeme’ye intikal ettirildiğini ve yürütmenin durdurulduğu da burada yaşayanların ağzından 48 haberde kamuoyunun bilgisine aktarılmıştı.

Bütün bunların üzerine geçtiğimiz gün Aktaş mevkiinde yaşayan Gündüz Özatalay, burada yaşayan hane sakinlerinin ağzından Marmaris Çevrecileri Derneği’ne bu konuyla ilgili şikâyetlerini bildirmek ve destek almak üzere bir e-mail yolladı. Bunun üzerine Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin, Aktaş mevkiine giderek burada yaşayanlarla görüştü. Özatalay, yaşanan sorunları dernek Başkanı Kutengin’e ve Kanal 48 muhabirine anlattı.

İmar yasasına göre, bu işletmelerin yıkılması için bir takım şartların kaldırılması gerektiğini söyleyen Özatalay, Aktaş Mevkiinin imar planının olmadığını ileri sürdü. Özatalay, Belediye’ye “Burayı istimlak edin kamulaştırın ve bedelini ödeyin bizde buradan tesislerimiz kaldıralım” dediklerini söyledi. Fakat belediye’nin “kamulaşma yapamayız” dediğini öne sürdü.

Her gün sahilden içki şişeleri, poşetler, sigara paketleri gibi birçok atılmış maddeyi temizlediklerini söyleyen Özatalay, yerli ve yabancı turistlerin tuvalet ihtiyacını gidermek için kendilerine geldiklerini ve bu ihtiyaçların hepsine karşılık vermelerinin mümkün olmadığını ifade etti. Valiliğe, Kaymakamlığa, Başbakanlık İletişim merkezine şikayette bulunduklarını fakat hiçbir kurumun Adaağzı’yla ilgilenmediğini söyleyen Özatalay, ilaçlama bile yapılmadığını söyledi.

Aktaş Mevkiinde oturan diğer vatandaşlar ise kendi imkanları ile bölgeyi temizlemeye çalıştıklarını fakat turizm sezonunun açılması nedeniyle insan sirkülasyonunun arttığı bölgede kişisel temizleme çalışmalarının hiç bir işe yaramadığını belirtti. İşletmelerle birlikte bölge sakinlerinin de bu durumdan rahatsız olduğunu belirten vatandaşlar, bölgenin sahipsiz kaldığını ve ilgi beklediklerini söyledi.