BU RESİMLER TAM YERİNDE ÇEKİLDİ

marmaris korfez su alti kirlilik

9 Haziran Perşembe günü Marmaris Çevrecileri Derneği olarak, Muğla Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi ile yapılan dalış çalışmaları esnasında dalgıçlar tarafından, çalışmanın son istasyonu olan Körfez Kuzeyi E 0281444 N 0364932 koordinatında zehirli deniz anası bulunmuştur. Aynı nokta da, dalgıçlarımız tarafından foto ve görüntülü dip taramalarında,  çevre kirliliği ile ilgili olarak “Posidonia oceanica” çayırlarının denize atılan tel kafes ve çeşitli atıkla örtülmüş olduğu, bu bitki topluluğunun deniz suyuna oksijen katkısının önlendiği, ”Posidonia oceanica” çayırlarının körfezde kirlilik ve atıklar nedeniyle azaldığı, bu tür su bitkilerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu, var olanlarında gelişmelerinin önlendiği belirlenmiştir. 16 Haziran 2011 tarihli yerel Vitrin gazetesinde “YUNUS TERAPİ MERKEZİNİN İKİ FARKLI YÜZÜ” başlığı ile yayımlanan habere,  “30 Haziran 2011” tarihinde Vitrin Gazetesi İnternet Sitesine; Onmega Yunus terapi Merkezi Müdürü Turgay Uykusuz imzalı elektronik posta açıklaması yapılmıştır. Açıklamada özetle, MÇD Yetkililerinin söylemlerinin “GERÇEĞİ” yansıtmadığı,  merkezin görevli dalgıçları ile düzenli temizlik yaptırıldığı, yazılanlar ancak yunus terapi merkezimize uzak yerler için geçerli olabilir, haberde size verilen bilgiler ne yazık ki gerçeği yansıtmamaktadır ve terapi merkezimize yönelik “haksız bir saldırı ya da eleştiri” olarak görünmektedir şeklinde beyanda bulunulmuştur.

Web sitemizde, ulusal ve yerel basın ve medya organlarında geniş şekilde konuyla ilgili haberler detaylı olarak yer almıştır.

MÇD, Muğla üniversitesi ve üye dalgıçları ile bilimsel olarak çalışma yapmaktadır. Hiç bir kişi ve kuruluş ile taraf olmadığı gibi, kişi ve kuruluşlara her hangi bir hasımlığı ve düşmanlığı yoktur. Dünyanın en güzel turizm merkezlerinden biri olan Marmaris’in ve körfezinin geleceğini kurtarmak amaçlı çalışmaları gönüllü ve karşılıksız olarak yapmaktadır.  Her türlü eleştiriye açık olmakla birlikte, yalan beyanlara ve asılsız iddialara karşı yasal haklarını kullanmakta tereddüt göstermemektedir.

Terapi merkezinin bu açıklamayı yapmak için neden 2 hafta beklediği,  bu süre zarfında, MÇD ile temasa geçilmemesi, Gazetenize gönderilen açıklamanın,  MÇD’ ye ya da aynı haberin yayımlandığı, aralarında ulusal olanlarının da bulunduğu diğer medya organlarına yapılmaması, “ilginç” olmakla birlikte; 30 Haziran’ da bu konuda açıklama yapılması üzerine, 1 Temmuz tarihinde söz konusu bölgeden “görevlilere gereken temizlik yaptırılarak” çıkarılan kafesler karada römorka yüklü olarak MÇD tarafından görüntülenmiştir.  Ayrıca bu konuda ilgili merciler tarafından kontroller yapılmış, MÇD’ nin doğruluğu teyit edilmiştir.

MÇD’ nin yaptığı çalışmalar tarih sırasına göre şöyledir:

9 Haziran 2011 Körfez de 18 istasyonda analiz ve dalış yapılması,

10, 11 Haziran 2011 Ulusal ve yerel basın ve medyada haberlerin yayımlanması,

25 Haziran 2011 Yunus Terapi Merkezi önünde yeniden kontrol dalışı yapılması,

30 Haziran 2011 Yunus Terapi Merkezinin açıklaması ve suçlaması,

1 Temmuz 2011 Deniz dibinden çıkarılmış olan kafeslerin karada görüntülenmesi,

Çalışmalarımızdan rahatsızlık duyulmasını hayretle karşılıyor, yapıcı eleştirilere her zaman açık olduğumuzu, iftira, hakaret ve gerçek dışı beyan, yayın ve yorumlara karşı yasal haklarımız saklı kalmak üzere, durumu kamuoyuna saygıyla arz ediyor, çalışmalarımızda destek ve ilgilerini esirgemeyen kişi ve kuruluşlara teşekkürü borç biliyoruz.

Marmaris Çevrecileri Derneği Yönetim Kurulu

Yazar Hakkında