Muğla’daki Marmaris Çevrecileri Derneği, İçmeler Mahallesi sahiline caretta caretta cinsi bir kaplumbağanın yumurta bırakması, kentin denizlerinde bu cins kaplumbağalara sıklıkla rastlanılması üzerine bölgede inceleme başlattı.
Muğla’daki Marmaris Çevrecileri Derneği, İçmeler Mahallesi sahiline caretta caretta cinsi bir kaplumbağanın yumurta bırakması, kentin denizlerinde bu cins kaplumbağalara sıklıkla rastlanılması üzerine bölgede inceleme başlattı.
Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin, kentte son zamanlarda sıklıkla caretta caretta’lara rastlanılması üzerine başlatılan çalışmalarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Son zamanlarda caretta caretta popülasyonunun körfezde arttığını belirten Kutengin, “Dernek olarak her zaman bilimsel araştırmalardan yanayız. Bu nedenle Ege Üniversitesi’nden rica ettik. Bizleri kırmayarak buraya geldiler ve kısa bir ön çalışma yaptık. Bundan sonra da üniversite bu konu hakkında çalışamlarımız devam edecek” dedi.
“STRES ALTINDA YAPILAN BİR YUMURTLAMA”
İlçeye gelerek incelemelerde bulunan İzmir’deki Ege Üniversitesi’nin Su Ürünleri Fakültesi’nin eski dekanı Prof. Dr. Ertan Taşkavak ise “Kaplumbağa burada yumurtlamış. Olay yaşanmış ve bitmiş ama bundan sonra ne gibi şeyler yapılabilir bunu araştırmak için buradayız. Bu tip yumurtlama vakaları yumurtlama kumsalı olmamasına rağmen zaman zaman pek çok kumsalımızda yaşanıyor. Örneğin Kuşadası Davutlar sahilinde hatta ve hatta en Kuzey’deki bir vaka olarak Dikili sahilinde bile 3-4 sene önce bir yumurtlama vakası meydana geldi. Dolayısıyla çok şaşırtıcı bir olay değil. Marmaris’te otel önüne bırakılan yuvada ise çok büyük olasılıkla hayvan strese kapılmış. Kıyıya çıkmış ancak uygun bir yumurtlama alanı bulamadığı için hemen suyun kenarına yumurtlamış. Bana 4 adet yavrunun çıktığı bilgisi verildi. Sonuç olarak bu çok düşük bir başarı seviyesi. Oysa kumsalın verimlilik değerlendirmesinin en az yüzde 60 olması gerekir” dedi.
Suda beslenirken caretta görmek ile o caretta’nın yuva yapmak için karaya çıkmasının aynı şey olmadığını da söyleyen Taşkavak, “Devlet tarafından tasdiklenmiş bir yumurtlama kuması söz konusu değilse, buralarda görülen olaylar münferit olaylar olarak tescil edilir. Ayrıca suya girenlerin denizde çok sayıda caretta görmesi konusunda da tabiki küresel ısınma buna etki eden faktörler arasında, ancak bunun etkilerini görmek için çok daha uzun yıllara ihtiyaç var. Bu popülasyon artışını direk küresel ısınmaya bağlamak için henüz çok erken. Benim şahsi kanımca beslenmeye yönelik bir dalgalanma olabilir” dedi.
Ertan Taşkavak, çevre derneğiyle bundan sonra daha verimli çalışmalar yapmak adına bir protokol imzalayacaklarını ve bu bölgedeki popülasyon artışı ile yumurtlama vakalarını geniş ölçekte inceleme altına alacaklarını da sözlerine ekledi.