'''ÇEVRECİLİK ANLAYIŞIMIZDA KAPIMIZ, SİYASET DIŞI VE TARAFSIZLIK İLKESİNDE OLAN HERKESE AÇIKTIR'''

Gökova’da Av Yasağı Deliniyor İddiası

gokova balik yasagi

Muğla Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Can Görgün, ‘Gökova Körfezi Balıkçılığa Kapalı Koruma Alanları Yaratma Projesi’ kapsamında, nesli tükenmekte olan balıkların yeniden üremelerinin sağlanması amacıyla Gökova Körfezi’ndeki 23…

Muğla Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Can Görgün, ‘Gökova Körfezi Balıkçılığa Kapalı Koruma Alanları Yaratma Projesi’ kapsamında, nesli tükenmekte olan balıkların yeniden üremelerinin sağlanması amacıyla Gökova Körfezi’ndeki 23 kilometrekarelik kesimde uygulanan avlanma yasağının delindiğini söyledi.

Mehmet Can Görgün, kaçak avlananlar arasında üst düzey yöneticiler, rütbeli subaylar bulunduğunu ileri sürdü. Görgün, Muğla Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Yetiştiricilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Türker hakkında da sürekli yasak bulunan Marmaris’in Yalancıboğaz Mevkii’nde, kaçak avlanmadan dolayı jandarma tarafından tutanak düzenlendiğini ve para cezası verildiğini belirtti. Prof. Dr. Ali Türker de “Gerekirse ilerideki günlerde yazılı bir açıklama yaparım” demekle yetindi.

Sualtı Araştırmaları Derneği Ekoloji Araştırma Grubu’nun çalışmaları sonucu, ‘Gökova Körfezi Balıkçılığa Kapalı Koruma Alanları Yaratma Projesi’ kapsamında, Gökova Körfezi’ndeki Akbük, Akyaka, Çamlık, Bördübet ve Karaca koylarıyla İngiliz Limanı’nı da içine alan 23 kilometrekarelik alanda 10 Temmuz 2010 tarihinde avlanma yasağı getirildi. Yasağı 43 üyeli Akyaka Balıkçılar Kooperatifi, 26 üyeli Gökova ve Havarisi Akçapınar Balıkçılık Kooperatifi ile 12 üyeli Sarnıç Akbük Balıkçılık Kooperatifi destekledi.

Akyaka Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Can Görgün, avlanma yasağı nedeniyle nesilleri tükenmeye yüz tutmuş orfoz, lahos gibi balıkların sayılarının eskiye oranla artış gösterdiğini, ancak kaçak avlanmanın önüne tam olarak geçilemediğini söyledi. Bölgedeki üyeleri olan balıkçıların kaçak avlanmaya karşı mücadele ettiklerini belirten Görgün, şunları söyledi:

“Kaçak avlananları görünce jandarma veya sahil güvenliğe haber veriyoruz. Ancak bir yolunu bulup kendilerini kurtarıyorlar. Kaçak avlananlar arasında üst düzey bürokratlar, rütbeli subaylar bile var. 30 Ağustos 2008 tarihinde, sürekli yasağın bulunduğu Marmaris’in Yalancıboğaz Mevkii’nde kaçak olarak avlandığı gerekçesiyle Muğla Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Yetiştiricilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Türker hakkında jandarma tarafından tutanak düzenlendi. Jandarmaya kaçak avlanma ihbarını da su ürünleri kontrolörü Bilgin Ayaydın yaptı. Jandarma Prof. Dr. Ali Türker’in kullandığı 48 DR 911 plakalı otomobildeki çuval içinde 11 tane orfoz, beş iskaroz ve 1’er tane de lagos, şeytan ve sargos balıkları bulundu. Balıklarla 35 AE 4953 plakalı otomobile takılı zodyak bot ve sualtı avcılığında kullanılan çeşitli malzemelere el konuldu. Prof. Dr. Türker’in yanındaki Bahadır Erkal ve Evren Sarsılmaz hakkında da tutanak tutuldu, para cezası verildi.”

Prof. Dr. Ali Türker de “Gerekirse ilerideki günlerde yazılı bir açıklama yaparım” demekle yetindi.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir