Kütahya’da Eti Gümüş AŞ ye ait gümüş madeninde çökme yaşanan siyanürlü atık barajına ait görüntüleri belgelemek ve bağımsız bir değerlendirme yapmak için Greenpeace ekibi 9 Mayıs Pazartesi’den beri bölgede bulunuyor.
Greenpeace ekibi, Çevre Mühendisleri Odası ile işbirliği içinde baraj bölgesinden örnekler aldı. Alınan su ve toprak örnekleri, Çevre Mühendisleri Odası tarafından analiz edildikten sonra bir değerlendirme yapılacak.
Numuneler en yakın köylerin içme suyundan, yağmurdan sonra oluşan göletlerden ve sızıntıdan kirlenmiş olmasından şüphelenilen topraktan alındı. ETİ Gümüş AŞ şirketine ait devasa siyanür havuzundaki atık, insan sağlığını tehdit edecek oranda kanserojen ağır metaller de içeriyor. Bu nedenle Greenpeace, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın herhangi bir analiz sonucunu kamuoyu ile paylaşmaması üzerine söz konusu numuneleri alarak Çevre Mühendisleri Odası’na iletmiştir.
Greenpeace Kampanya Sorumlusu Banu Dökmecibaşı “Yoğun yağıştan sonra oluşabilecek bir atık sızıntısından dolayı çevrenin büyük ölçüde zarar görmesinden endişe ediyoruz. Söz konusu siyanür atığı aynı zamanda ağır metaller içeriyor. Greenpeace olarak kazanın nedeninin de ortaya konacağı bağımsız ve kapsamlı bir soruşturma yapılmasını istiyoruz.” dedi.