'''ÇEVRECİLİK ANLAYIŞIMIZDA KAPIMIZ, SİYASET DIŞI VE TARAFSIZLIK İLKESİNDE OLAN HERKESE AÇIKTIR'''

Hasar Gören Duble Yol Mevsiminde Onarılacak

marmaris duble yol onarılacak

Marmaris Çevrecileri Derneği, Muğla’nın Datça ve Marmaris ilçelerine ulaşımı sağlayan karayolunun, çift şeritli duble yol haline getirilmesinin ardından geçen 4 aylık sürede, yer yer heyelanlar olması, yolda çatlaklar meydana gelmesini Karayolları Genel Müdürlüğü’ne sordu. Dernek Başkanı Ahmet Kutengin, İzmir Bornova’daki Karayolları 2’nci Bölge Müdürlüğü’nden yanıt geldiğini söyledi. Kutengin, “Teknik terimlerle donatılmış cevap yazısında ‘inşaat mevsiminde onarılacaktır’ sözü anladığımız tek şey oldu” dedi.

Gökova- Marmaris arasında 29 kilometrelik yolun 26.3 kilometresinin duble yol haline getirilmesi için çalışmalar 2004 yılında başladı. Bir ara yüklenici firmadan kaynaklanan sorunlar nedeniyle ara verilen çalışmalar sonrasında yol bölüm bölüm tamamlandı. Yolun 7.8 kilometrelik Taşhan- Marmaris arasındaki bölümünün yapılması sırasında 40- 50 yıllık çok sayıda çam ve sığla ağacı kesildi.

Taşhan mevkiini geçip Marmaris’i tepeden gören Belbaşı mevkiine gelmeden önceki rampalarda yapılan bu çalışmalar sonrasında meydana gelen heyelan ve kayaların istinat duvarlarını da aşarak asfalta kadar gelmesi sonucu yolun bu bölümü trafiğe kapatıldı ve geçişler tek yönden gidiş- geliş olarak verilmeye başlandı. Yolun Çetibeli Jandarma Kontrol Noktası ile Marmaris arasındaki bölümünde de üç ay içinde 10’a yakın yerde heyelan meydana geldi.

Bu ay başında şiddetli yağışlar ve fırtına nedeniyle de Karadere- Belbaşı mevkii arasındaki 3 kilometrelik uzaklıkta devrilen kayaların halen asfaltta bulunması nedeniyle geçişler tek şeritten verilmeye başlandı. Yolun dolgu yapılarak yükseltilen bölümlerinde 5 yerde çatlama ve yarıklar oluştu. Yarıkların bazıları asfaltlanarak kapatıldı.

Yolun bu durumu üzerine Marmaris Çevrecileri Derneği, çalışma başlattı. Dernek Başkanı Ahmet Kutengin, yoldaki genişletme çalışmalarının tam inceleme ve araştırma yapılmadan gerçekleştiğini ve yoldan geçen araçlardaki vatandaşların can güvenliğinin olmadığını savundu. Kutengin, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne resmi bir yazı göndererek, ‘yolun çökme ve heyelan nedenlerini’ öğrenmek istediklerini belirtti. Kutengin, “Yoldan sorumlu olan İzmir Bornova’daki 2’nci Bölge Müdürlüğü’nce gönderilen cevapta olumsuzluklar teknik terimler ile belirtildiği için hiçbir şey anlamadık. Teknik terimlerle donatılmış cevap yazısında ‘inşaat mevsiminde onarılacaktır’ sözü anladığımız tek şey oldu. Genişletme çalışmaları yapılırken bölgenin mevsim şartları bilindiği halde mühendislik hesaplarının buna göre neden yapılmadığı çok önemli. En ince detayların hesaplanması gerekmez miydi? Ayrıca turizm mevsiminde bile devam eden genişletme çalışmalarından sonra meydana gelen yarılma ve çatlakların gönderilen cevaba göre ‘inşaat mevsiminde onarılacak’ beyanı ve planlamasına dernek olarak bir anlam veremedik. Bu onarımın en kısa sürede yapılması gerekmez mi? Araştırmamız devam edecektir” diye konuştu.

Karayolları 2’nci Bölge Müdürlüğü’nden gelen yazı şöyle:

“27 kilometrelik yolun BSK kaplamalı BY yapım çalışmalarına ihaleli olarak 2009 yılında başlanmıştır. 2010 yılı sonu itibariyle 4 kilometresi BSK kaplamalı, 1 kilometresi sathi kaplamalı olarak tamamlanan yolun 2011 yılında kalan 22 kilometrelik kesimi BSK kaplamalı aşınma seviyesinde tamamlanarak trafiğe açılmıştır. Ayrıca önceki yıllarda tamamlanan 1 kilometrelik sathi kaplamalı bölünmüş yol BSK’ya dönüştürülmüştür. 2011 yılında proje için 48.312 milyon TL harcama yapılmıştır. Mevsim şartları nedeniyle yolda meydana gelen olumsuzluklar inşaat sezonunda giderilecektir.” – Muğla / Marmaris

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir