'''ÇEVRECİLİK ANLAYIŞIMIZDA KAPIMIZ, SİYASET DIŞI VE TARAFSIZLIK İLKESİNDE OLAN HERKESE AÇIKTIR'''

Körfez raporunda kafalar karıştı

mcd korfez kirliligi

Marmaris Çevrecileri Derneği’nin Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile birlikte yürüttüğü Marmaris Körfezi Analiz çalışması sonuçları bu gün (16 Kasım Salı) Grand Yazıcı Mares Otel’de yapılan bir toplantı ile açıklandı.

İLHAN BARLAS
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan ve Yrd. Doç. Dr. Nedim Özdemir, yaptıkları sunumlarda Marmaris’in altyapısının yaz nüfusuna yetecek derecede olmadığını, bu yüzden yaz mevsiminde Marmaris körfezinden alınan numunelerin standart değerlerin uzağında olmasına karşın, kışın bu değerlerin normale döndüğünü belirterek, Marmaris Körfezinde şu an için korkulacak derecede bir kirlenmenin mevcut olmadığı sonucuna vardıklarını belirttiler.

Önceki toplantıların aksine bu günkü toplantıda yapılan iyimser sunumlar bu günkü toplantıda kötü bir tablo ile karşılaşmayı bekleyenlerin kafalarını karıştırdı.

Katılımın oldukça yüksek olduğu ve Kanal 48 televizyonunun da canlı olarak yayınladığı toplantıya, Marmaris Kaymakamı Ali Galip Saral, Marmaris Belediye Bakan Yardımcısı Halil Gökovalı, Marmaris Ticaret Odası başkanı Mehmet Baysal, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Ercan Güneştutar, AKP Marmaris İlçe Başkanı Kadem Mete,  Marmaris Belediye meclis üyeleri Arzu Girginç, Abdüllatif Hıdır, Mustafa Karacan, akademisyenler ile çeşitli meslek gruplarında yüzün üzerinde dinleyici katıldı.

Çevreye olan duyarlılığı ile biline gazeteci Can Pulak’da toplantıda bir kısa konuşma yaparken, dünyanın çevresini Kısmet isimli teknesi ile dolaşan ilk Türk olan Sadun Boro rahatsızlığı nedeni ile toplantıya katılamadı.

Açılış konuşmasını yapan Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin, bugüne kadar yaptıkları bütün çalışmalarda bilimsel verileri esas aldıklarını ve tek amaçlarının Marmaris’in geleceğine hizmet etmek olduklarının altını çizerek, başarıya ulaşmaları için tüm kurum ve kuruluşların desteklerine ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Daha sonra sunumlara geçildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan ve Yrd. Doç. Dr. Nedim Özdemir, Marmaris körfezinde 1 yıl süre ile her ay yapılan analiz çalışmalarına ilişkin bilgiler verdiler ve elde edilen sonuçları değerlendirdiler. Marmaris körfezinde bir çok türde deniz anasının varlığından bahseden Prof. Tarkan bu cinslerin biri dışında diğerlerinin insan sağlığına zarar verecek türler olmadığını söyledi. Tarkan, ayrıca yaz aylarında kendi ağzından ulusal basına yansıyan Marmaris körfezinin denize girenleri kaşındırdığı şeklindeki söylemin kendisine ait olmadığını, ancak yaptıkları araştırmalarda, duba ve iskele ayaklarından aldıkları numunelerde Noel Ağacı denilen bir tür hayvansal organizma tespit ettiklerini, bunun da insan sağlığına zarar vermeyen yalnızca kısa süreli kaşıntıya neden olan bir canlı olduğu sonucuna vardıklarını anlattı.

Tarkan bir soru üzerine deniz analarının yalnızca kirli sularda yaşayan canlılar olmadığını, bu nedenle Marmaris Körfezinde deniz analarının bulunmasının körfezin kirli olduğu anlamına gelmeyeceğini söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan sunumlar sonrasında geçilen soru cevap bölümünde Marmaris Güncel Haber’in “bütün bu anlatılanlar sonrasında, yapılan analizler neticesinde Marmaris Körfezinde korkulacak bir durum yoktur sonucuna ulaşabilir miyiz?” şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi;

“Bu nereden baktığınıza bağlı, eğer sağlık açısından bakıyorsanız yaz ayları koliform bakterilerin artışlarından ötürü riskli. Ama Körfez bu turizm baskısını atlattıktan sonra  hızla kendisini yeniliyor, bunu gördük. Baktığımız zaman endişe edilecek bir durum yok. Bir kaç noktada oksijen değerleri limit değerlerin altına düşmesine karşın çabuk toparladı. Deniz analarına gelince birlikte yaşamaya alışacağız. BEN ÖZET OLARAK MARMARİS KÖRFEZİNİN ÇOK RİSKLİ BİR BÖLGE OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”

Toplantının sonunda bir konuşma yapan Marmaris Kaymakamı Ali Galip Saral’da Marmaris Çevrecileri Derneği ve öğretim üyelerine yaptıkları çalışmalar ve gösterdikleri çabalar nedeni ile teşekkür ederek, “Marmaris yalnız Türk kamuoyuna değil dünya kamuoyuna mal olmuş bir yöremiz. Marmaris’te, çıkabilecek her türlü olumsuzlukları el birliği ile ortadan kaldırmak hepimizin görevi. Bütün kamu kurumları ile Marmaris yaşayanlarını bu ortak çaba içinde birlikte hareket etmeye davet ediyorum. Akademisyen arkadaşlarımızın verdiği değerler açısından baktığımızda   Marmaris’te çok önemli bir çevre sorunu ile karşı karşıya olmadığımız anladım. Ama bu böyle bir çevre sorunu ile karşılaşmayacağız anlamına gelmiyor. Hepimiz üzerimize düşen görevi yaparsak çevremizi iyi koruyabilirsek hiç bir sorun yaşamadan Marmaris’i bizden sonraki kuşaklara en iyi şekilde taşıyabiliriz” dedi.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir