Köylülerin Atık Depolama Tesisi Tepkisi

koylulerin atik depolama tesisi tepkisi

Balıkesir’in Dursunbey İlçesi’ne bağlı Odaköy’de Şen Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin (ŞENTAŞ) daha önce açık kömür ocağı olarak işlettiği 154 hektarlık alanın 1 milyon 143 bin metrekaralik bölümünü 1’inci ve 2’nci sınıf düzenli kimyasal atık depolama tesisine dönüştüreceği iddiası Odaköy, Hamzacık ve Kavacık köylülerinin tepkisine yol açtı. Depolama alanı hakkında, yasa gereği zorunlu olan halkı bilgilendirme toplantısı tepkiler nedeniyle yapılamadı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Gökçek, proje yüklenicisi firma yetkilileri, proje sahibi firma yetkilisi Erhan Ortaköylü ve ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü yetkilileri toplantı için Odaköy kahvesine geldi. Bu sırada Odaköy meydanında toplanan bölge sakinleri yapılması planlanan bilgilendirme toplantısına katılmayacaklarını açıkladı.

Bunun üzerine ŞENTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Ortaköylü Odaköy Muhtarı Ali Özcan ile görüştü. Muhtar Özcan da Erhan Ortaköylü’ye, köylünün 500 ton/gün, 150 bin ton/yıl kapasiteli bu tesisin yapılmasına asla izin vermeyeceğini söyledi. Köylülerin tepkilerini sürdürmesi üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Gökçek, toplantının yapılamadığına dair tutanak tutturdu. Ankara’dan gelen heyet köyden ayrılırken de köylüler tepkilerini sürdürerek Erhan Ortaköylü’yü yuhaladı.

Odaköy Muhtarı Ali Özcan, Balıkesir, Bursa, Manisa, İzmir, Sakarya, Kütahya, Çanakkale, Yalova, İzmit ve İstanbul’daki bazı fabrikaların kimyasal atıklarıyla, otomotiv, makine, tekstil, elektronik, metal, Çelik, lastik gibi sanayi kuruluşlarının atıklarının depolanacağı tesisin kurulmasının bölgedeki tarım ve hayvancılığı bitireceğini iddia ederek şunları söyledi:

“Buraya atık depolama tesisi kurmayı düşünmek bu bölgeyi tamamen gözden çıkarmaktır. Çünkü bölgemiz hayvancılık açısından gelişmeye en uygun ve elverişli bölgedir. Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden bu bilgiler teyit edilebilir. Hatta Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na sunulan projelerde yapılan araştırmada Balıkesir Bölgesi’nde sadece iki bölgede hayvancılık yapmaya uygun yer bulunduğu bunlardan 1’incisinin Marmara Adası, 2’ncisi atık deposunun oluşturulması planlanan Odaköy’dür. Dursunbey Belediye Başkan Yardımcısı Cemal Ergenç ve Kent Konseyi Başkanı Nusret Ergin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileriyle, atık depolama tesisi yapılmaması için görüşmeler yapacak.”

Öte yandan, ŞENTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Ortaköylü tesisin iddia edildiği gibi kimyasal atık deposu olmadığını iddia etti. Tesisin yapılacağı alanın da tarım arazisi olmadığını ileri süren Ortaköylü, “Bin 500 dönüm açık maden işletme arazisi. Tesiste Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uygun gördüğü atıklar depolanacak. Atıkların zararlı olduğunu söyleyerek konuyu saptırmaya çalışıyorlar. Köylüleri bilgilendirmek için toplantı yapmak istedik. Ancak toplantıya katılım olmadı. Fakat ben yine de köy halkına kırgın değilim. 30 yıldır burada çalışan sanayiciyim, hala çalışıyorum. Belki tepki göstermekte haklılar ama önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili daha geniş açıklama yapacağız ve çevre sakinlerini bilgilendireceğiz” dedi.