'''ÇEVRECİLİK ANLAYIŞIMIZDA KAPIMIZ, SİYASET DIŞI VE TARAFSIZLIK İLKESİNDE OLAN HERKESE AÇIKTIR'''

Köylülerin Çimento Fabrikası İsyanı

koylulerin cimento fakrikasina isyani

Muğla’nın Yatağan İlçesi’ne Bağlı Deştin Köyü Sınırları İçinde 300 Dönüm Arazi Üzerine Yapılmak İstenen Çimento Fabrikası Yöre Halkını İsyan Ettirdi.

MUĞLA’nın Yatağan İlçesi’ne bağlı Deştin köyü sınırları içinde 300 dönüm arazi üzerine yapılmak istenen çimento fabrikası yöre halkını isyan ettirdi. Deştin köyünde ÇED toplantısı öncesinde biraraya gelen köylüler eylem yaptı. Muhtar Dursun Üstün, ”Üç yıl önce fabrikanın temelinin atıldığı yerde sert tepki göstermiştik. Bunun üzerine vazgeçmişlerdi. Doğanın ve çocuklarımızın geleceği için çimento fabrikasına hayır diyoruz. İkinci bir termik santral faciası istemiyoruz’ dedi.

Yatağan’a bağlı Deştin Köyü Tekağaç Mevkii’nde Muğla Çimento A.Ş. tarafından 300 dönümlük arazi üzerine yapılmak istenen çimento fabrikası ile ilgili Bayır beldesinde düzenlenecek ÇED toplantısı Yatağan köylülerini isyan ettirdi. Toplantı öncesinde Deştin’de toplanan Şeref, Esenköy ve Alaşar köylerinden vatandaşlar, ellerinde ”Rant İçin Çimento’ya Hayır’, ”Sağlık Solumak İstiyoruz’, ”Çimentocu Şirket Köyümüzü Terket’, ”Muğla Kirli Sanayi Bölgesi Değil, Turizm, Orman, Organik Tarım Zeytin Bölgesidir’ yazılı pankartlarla yürüyüş yaptı. Deştin köyü muhtarı Dursun Üstün, Türkiye Yeşiller Partisi eski eş başkanı Bilge Contepe ve köylüler kucaklarına çocukları alarak yaptıkları yürüyüş sırasında, yörenin tarım ürünlerinden zeytin, mantar ve sebzeler de taşıdılar. Köylüler sık sık ”Çimentocu şirket köyümüzü terket’, ”İnadına Deştin fasulyesi’, ”Yok etme doğayı bozma ormanı’, ”Tütün bitti sıra zeytinde mi?’ şeklinde sloganlar attılar.

Yürüşüyün ardından köy meydanında toplanan kalabalığa hitaben Deştin Muhtarı Dursun Üstün bir konuşma yaptı. Fabrikanın köye sadece 2 km. uzaklıkta oluğunu belirten Üstün, ”Bu ülkede yargı ve kanun yok mu? Köylüler olarak elimizde kalan son zeytin ve tütün ile geçimizi sağlıyoruz. Termik santralin ardından bir de çimento fabrikası kabusunu köylümüze yaşatmak istiyorlar. Fabrika yapacak yetkililer köylülerden arazileri ‘hayvancılık ve tarım yapacağız’ diyerek satın aldılar. Üç yıl önce fabrikanın temelinin atıldığı yerde sert tepki göstermiştik, alınan ÇED raporuna 2008 yılının Ağustos ayında yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Vazgeçmişlerdi. Şimdi firma isim değişikliği yaparak fabrikayı kurmak için yeniden ÇED raporu toplantısı düzenliyor. Çimento fabrikası kararı iptal edilene kadar eylemleri en sert şekilde sürdüreceğiz. Fabrika kurulurken köyümüzden bir tek kişiye bile sorulmadı, fikrimiz alınmadı. Yatağan ve Muğla’nın tarım ürünlerinin yüzde 40’ıbu yöreden temin ediliyor. Doğanın ve çocuklarımızın geleceği için çimento fabrikasına hayır diyoruz, ikinci bir termik santral faciası istemiyoruz’ dedi.

TÜTÜN DE FASULYE DE BİTME NOKTASINDA

Köylülerden evli iki çocuk, üç torun annesi Cemile Şener (53), fabrikanın kurulması için kendilerine iş vaadinde bulunulduğunu söyledi. Fabrikayı da işi de istemediklerini belirten Şener, ”Buranın köylerinden bir kişi dahi o fabrikada çalışmak istemiyor. İşçi istihdam edeceklerse tarımcılığa ve hayvancılığa destek versinler. Sağlıklı nesiller yetişmesini istiyoruz. Zehirli hava soluyarak ölmek istemiyoruz. Ege bölgesinin en güzel fasulyesini yetiştiriyorduk. Tütünümüz çok iyiydi. İki ürün de bitme noktasına geldi. Sıra zeytinde mi? Üç kişi para kazanacak diye çocuklarımızın torunlarımızın hayatını geleceğine tehlikeye atanlara bunun hesabını mutlaka soracağız. Bu tesis yapılsa bile burada çalışmasına izin vermeyeceğiz, tesisle geleceğimiz için savaş başlattık’ dedi.

Köylüler daha sonra toplu halde arabalara binerek Bayır Belediyesi Düğün Salonu’nda düzenlenecek olan ÇED toplantısına gitti. (DHA)

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir