Marmaris Çevrecileri Derneği Köyleri Dolaşıyor

marmaris cevrecileri koyleri dolasiyor
Haberin Fotoğraf Galerisi

MÇD Köyleri dolaşarak Muhtarlarla görüşüp sorunları ve çevre olumsuzlukları hakkında bilgi topluyor.

MÇD Kutengin;

‘Marmaris Çevrecileri Derneği olarak  Köylerdeki sorunları rapor haline getirme çalışmaları yapıyor idik.Muhtarların da katıldığı Davetli olduğumuz MARTAB Toplantısında bu kuruluşun Köylere turizmi çekebilme projesi hakkında bilgilendirildik.MARTAP Projesi Köylere ait bilgileri toplayarak 4000 adet Fotoğraflama ile meydana getirecekleri broşürlerin de  dağıtılması ile Turistleri Köylerle Kültürlerini yansıtabilmek..

MÇD Olarak böyle bir Projeyi tabiî ki destekliyoruz .Ancak Martab’ın gerçekleştirdiği bu tanıtımda Turist ler Köylerimize geldiğinde Broşür ve tanıtımda gördüklerini de yaşamak isteyeceklerdir. Dolayısıyla köylerimizin de çevre sorunlarını halletmesi gereklidir diye düşündük. Köyleri gezmemizin bir nedeni de hem olumsuzlukları tespit edip ilgililere bildirmek hem de MARTAB Projesine katkıda bulunmak amacını taşımaktadır.Gezdiğimiz köylerde yetkililerinden aldığımız bilgilere göre maalesef çok sorun vardır Özetlersek Örnek olarak;

HİSARÖNÜ;

-Çetibeli haricinde hiçbir yerin ruhsatı yok eskiden Jandarmada olan yetki özele verilmiş .Alt Yapı yok ve Foseptikler sorunlu 115 Km Sahil şeridi mevcut.Tüm Koylar kirlilik içinde 18 Koy bakımsız ve yasal iskele yok.İskele konusu 7 yıl evvel Köylere Hizmet Götürme Birliğine havale edilmiş parası da çıkmış..Deniz dibinde Arkeolojik sit var ve buralara demir atılmaması lazım .demir atma yasağı getirilmesi lazım.Koruma Amaçlı İmar Planı olması gerekli.

Plajda Çevre düzenlemesi yok .Kurumlar arası ayrılıklar var Bir kurumun izni ve projesi tarafından yapılanlar diğer kurumla tarafından kaldırılıp yeni yer olarak 1.derecede sit alanı gösterilmiş.İlk kurum izni ve projesi tafından Yapılmış tesisler başka kurum tarafından kapatılmış.(Yapılmış Tuvalet ve büfeler v.s.) (Detay Proje ve Bilgi MÇD de mevcut)

YEŞİL BELDE;

-Kuyu açılımı sorunları var.

ADAKÖY;

-Kanalizasyon ve Yol Sorunları yaşıyor.

ORHANİYE:

-Kız kumu kontrolsuz ve deniz içine yayılmaya başlamış.Evvelce planlana Turnike konusu henüz gündemde değil.Bu alan kaybolmak üzere. Gelen Turistlerle yapılan görüşmelerde tahribatın farkında olduklarını ve yarınlara kalmayacağı endişesi yaşadıklarını belirttiler.Dolgu ve atıklar ile koy kirlenmesi yaşanmaktadır.

OSMANİYE;

Bal evi ne kadar iyi proje ise MÇD OLARAK Maden konusunun tekrar izin alınma çabaları ihbarı ile bu bölgenin önemle takibi gerekmektedir.

SÖĞÜT;

-İskele sorunu yaşanmaktadır.

BAYIR;

-Vidanjör ve Paket Arıtma talepleri mevcut.

ORMAN YOLLAR;

-Safarilerin güzergahı ormanlara ve yol kenarlarına Marmaris İnşaat molozları dökümü mevcut.Safarilerin Dere yataklarından geçiş yapmaları çevreye zarar vermektedir..

BOZBURUN;

Resmi Proje ve Onaylara dayanan ve inşa edilen çekek yerleri deniz dolguları ile kaplanıyor.(Yasal olduğu söyleniyor.) MÇD Elindeki proje ile yapılanlar arasındaki çelişki Belediye başkanı ile paylaşıldı farklılıklar mevcut ve takip ediliyor.Bu Bölgede faaliyete geçen 112 Sağlık kuruluşu güzel bir örnek.

SELİMİYE;

Deniz dibi çayırları kirlilik tortu kaplı.Kanalizasyon yok .Denize sızmalar var.

Tüm gezilen yerlerin görüntüleri bilgileri tarafımızdan arşivlenmektedir.MÇD Olarak Birkaç yerin sonunu burada bahsettik Hepsinin detay bilgileri ve görüntüleri bizde mevcuttur. Özet olarak bahsettiğimiz birkaç köyün sorunlarına ilgili kurumlar eğilmediği ve sorunlar çözülmediği taktirde MARTAB Gibi projelerin amacına ulaşması zordur verilen emeğe yazıktır diye düşünüyoruz.’ Dedi…