'''ÇEVRECİLİK ANLAYIŞIMIZDA KAPIMIZ, SİYASET DIŞI VE TARAFSIZLIK İLKESİNDE OLAN HERKESE AÇIKTIR'''

Marmaris- Gökova Arasında Duble Yol Çilesi

marmaris duble yol cilesi

Muğla’nın Marmaris ilçesi ile Gökova Beldesi kavşağı arasında yapılan yolun 8 bin ağacın kesildiği 7.8 kilometrelik kısımında 3 ay geçmeden, oluşan hasarların onarımına başlandı.

Muğla’nın Marmaris ilçesi ile Gökova Beldesi kavşağı arasında yapılan yolun 8 bin ağacın kesildiği 7.8 kilometrelik kısımında 3 ay geçmeden, oluşan hasarların onarımına başlandı. Çevreciler, şiddetli yağış ve ağaç katilamı yapılması nedeniyle bölgede yaşayan heyelanın yolun bozulmasına neden olduğu ileri sürerken, onarım için şimdiden yüklenici firmaların yaklaşık 1 milyon lira ek harcama yapıp, 2 bin ton çimento kullandığı belirtildi.

Marmaris-Gökova Karayolu’nda 2004 yılında 26.3 kilometrelik duble yol çalışması başlatıldı. Yüklenici firmanın sorunları nedeniyle dört yıl sonra çalışmalar durdu. İki yıllık aranın ardınan bölüm bölüm yapımına devam edilen yol 6 ay önce tamamlanıp, trafiğe açıldı. Sadece yolun 7.8 kilometrelik bölümünde, üç olan şerit sayısını dörde çıkartılabilmesi için 8 bin ağaç kesildi. Aşırı yağış ve ağaç kesimleri nedeniyle bölgede heyelanlar meydana geldi. Geçen Ocak ayındaki sağnak yağmur ve fırtıra yolun Karadere ile Belbaşı mevkileri arasındaki 3 kilometrelik mesafedeki çeşitli kısımlarında kayaların düşmesine neden oldu. Ayrıca Karadere-Marmaris arasındaki 4 kilometrelik kısımdaki beş yerde çatlama ve yarıklar oluştu. Çevreciler, yeni yapılan yoldaki hasarlara, ağaç katliamının neden olduğunu belirtip, tepkilerini dile getirdi.

ONARIM İÇİN 2 Bİn TON ÇİMENTO KULLANILDI

Yolun dört şeride çıkartılan 7.8 kilometrelik Taşhan-Marmaris arasındaki bölümününün yarısından fazlasında, onarım çalışmaları nedeniyle trafik tek şeritten veriliyor. Karayolları Duble Yollar Kontrol Şefi Ergün Tekeli, çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirterek, Dolgu alanlarında yükün azalması için öncelikli olarak asfaltı kesip altını biraz boşaltarak zemin güçlendirmesiyle birlikte kontrollü yeni dolgu yaptık. Zemine yüzde 50’si su diğer yarısı da çimento olan enjeksiyonlar yapıldı. Çatlamaların olduğu 6 ayrı kesimde mini kazıklar şeklinde enjeksiyonlarımız devam ediyor. Şu ana kadar 2 bin ton çimento kullandık. Yolu Haziran sonuna kadar tamamlamayı amaçladık. Ayrıca heyelan bölgelerinde yarım boşaltma yaparak kayaların yola inmesini durdurduk dedi.

Tekeli, onarım çalışmaları için Karayolları’nın kasasından tek kuruş çıkmadığını belirttti. Tekeli, yolun yapımını üstlenen Kolin ve Simge ortak girişiminin onaylanmış proje dışında oluşan bu yeni çalışmalar için kasasınan yaklaşık 1 milyon liraya ek para harcamak zorunda kaldığını da ileri sürdü.

Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin çalışmaları başından bu yana izlediklerini ama artık yeni yapılanlar için de şüphe duyduklarını belirtti. Kutengin Daha önce Karayolları Bölge ile de yazışmalar yaptık fakat bize o kadar çok teknik bilgiler verdiler ki bunu anlamak için mimar veya inşaat mühendisi olmamız gerekiyordu. Bunun üzerine biz de mahallinde konuyu inceleme istedik. Buraya çok büyük masraflar edildi. Bugün tekrar 5-6 yerde yeniden çalışmalar var. Mühendisler tarafından yapılan ön çalışmalarda buranın iklimi, yağışlar, kayma noktaların durumu belliydi. Hesapların bunlara göre yapılması gerekiyordu. Artık bu çalışmalardan sonra bir güven duymak istiyoruz. Onarımın ardından yol tekrar çöker mi endişesi taşıyoruz. Bu bir hesap kitap meselesi. Karadeniz bölgesinde olduğu gibi burada da bir çökme olursa korkunç sonuçlar yaşanabilir dedi.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir