Marmaris Körfezi’nde Denize Atık Su Deşarjına İnceleme

Marmaris Körfezi'nde Denize Atık Su Deşarjına İnceleme
Haberin Fotoğraf Galerisi

Marmaris Çevrecileri Derneği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’yle birlikte 1.5 yıldır düzenledikleri körfez çalışmaları kapsamında bu defa Marmaris Atık Su Deşarj Ünitesi incelendi. Günnücek Parkı’nın kuzeyinde, Marmaris’in doğusunda Karataş Çayı’ nın oluşturduğu vadi üzerinde kurulu tesiste toplanan evsel atık suların, arıtılıp, denize deşarj edildiği Yalancıboğaz Mevkisi’nde gazeteci Fatih Çekirge ile birlikte üç profesyonel dalgıç dalış yaptı. 7.3 kilometre mesafeden 1200 milimetre çapındaki deşarj hattıyla getirilen atık suyunu boşaltıldığı kıyıya 300 metre mesafede, 16 metre derinliğindeki nokta dalgıçlar tarafından görüntülenip, incelenmek üzere su numuneleri alındı.Sadece su altı değil yüzeyinde de inceleme yapıldı. MARMARİS’İN BELİNE ZEHİRLİ HANÇER SAPLANMIŞ

Dalışın ardından su altındaki durumu değerlendiren Hürriyet Gazetesi Yayın Direktörü Fatih Çekirge, Burada Marmaris’in beline zehirli bir hançer saplanmış. Deşarj yapılan yerin daha açıkta olması gerekir. Her yerden ayrı bir sıvı fışkırıyor. Gerçek anlamda denize pislik fışkırıyor. ve bu mesafedeki fışkırmalar bir yere gidemiyor. Burada bir iyileştirme çalışması yapılması şart. Yurtdışında ne arıtmalar gördüm. İnsanlar arıtmanın çıktığı yerde sörf yapıp gönül rahatlığı ile denize girebiliyorlar. Buranında bu hale gelmesi şart dedi.

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan’da aldıkları numunelerle birlikte görüntüleri inceleyeceklerini belirtip, İncelemenin ardından buradaki olumsuzlukları gidermek için yeni projeler geliştireceğiz. Elde ettiğimiz sonuçların da kamuoyu ile paylaşacağız. Geliştirilen projeleri yerel yönetimler ve yetkili kişilerle paylaşacağız. Uzun zamandır Marmaris Körfezi’yle ilgili olumsuzlukları dile getiriyoruz. Umuyoruz ki buradaki olumsuzluklar bir an evvel giderilecektir dedi.

Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin de amaçlarının bağcıyı dövmek değil üzüm yemek olduğunu vurgulayıp, Bu deniz hepimizin. Tüm çalışmalarımız ileriki nesiller için yapılıyor. Daha iyi yaşanabilir bir çevre için çalışıyoruz. Bugün de burada olumsuzlukların tespiti için üniversitemizle birlikte çalışma yaptık. Numuneler incelendikten sonra sonuçları sizlerle paylaşacağız diye konuştu.