'''ÇEVRECİLİK ANLAYIŞIMIZDA KAPIMIZ, SİYASET DIŞI VE TARAFSIZLIK İLKESİNDE OLAN HERKESE AÇIKTIR'''

Marmaris Koyu’nda Bilimsel Çalışmalara Başladık

52
Fotoğraf Galerisi

Marmaris Çevrecileri Derneği ve Muğla Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi’nin işbirliği ile Marmaris körfezi’ne deniz suyu özellikleri ve dip taramaları yapılıyor. Uzun süreçli bir projenin ilk çalışması olan ölçüm ve dip tarama işlemleri dün, Muğla üniversitesinden gelen öğretim üyesi ve yüksek lisans öğrencileri ile Marmaris’ten 4 gönüllü dalgıcın katılımı ile başladı.

Çalışmalar için MÇD Başkanı Ahmet Kutengin, Muğla Üniversitesinden gelen Su ürünleri Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Ahmet Tarkan önderliğindeki öğretim üyeleri ile Marmaris’ten 4 dalgıç ve basın mensuplarının katılımı ile sabah saatlerinde Neptun Expres isimli tekne ile denize açılan ekip yaklaşık 7 saat süren çalışmalarda Marmaris koyunun 18 farklı noktasından analizleri yapılmak üzere deniz suyu örnekleri alırken, 2 farklı noktada dalgıçlar dalış yaptı.

Yapılan çalışmalar sırasında alınan deniz suyu örneklerinde; daha önce Marmaris koyunda görülmeyen bir türe rastlandı. Denizlerimizde sıklıkla görülmeyen, Güney Amerika kaynaklı olan ve gemilerle denizlerimize geldiği bildirilen bu canlının daha önce Karadeniz’de hamsi balıklarının sayısındaki ciddi azalmaya neden olan bir tür olduğu ve “çıkmaz sokak” olarak anılan bu türlerin hiçbir ekonımik yararları olmadığı gibi, bazı deniz canlılarının türlerinin azalmasına neden olduğu açıklandı.

Yaklaşık 3 yıl sürecek çalışmalar yaz ve kış ayları süresince bir ayı geçmeyen periyotlar ile tekrarlanırken ilk sonuçların altıncı ayın sonunda belli olmaya başlanacak. Uzay çalışmalarından sonra dünyanın en pahalı araştımalarının deniz araştırmaları olduğunu bildiren Prof. Dr. Ahmet Tarkan bu konuda tüm kurum, kuruluş, ve şahısların Marmaris’in geleceğini kurtarmaya yönelik bu projeye destek vermeye çağırdı.

Akademisyenler ve profesyonel dalgıçların çalışmaları sırasında zaman zaman neşeli anlar yaşanırken, öğretim üyelerinin konu hakkındaki titizlikleri ve Prof. Dr. Ahmet Tarkan’ın asistanları ile birlikte bir tayfa gibi çalışması ve arkadaşlarını çalışma süresinin her anında destekleyici ve yönlendirici tavrı gözlerden kaçmadı.

MÇD Başkanı Ahmet Kutengin aynı zamanda ev sahibi kimliği ile görevliler ve basın mensupları ile yakından ilgilenirken, basın mensuplarını sık sık bilgilendirerek, yapılan işlemler hakkında bilgi verdi.

Çalışmalarla ilgili olarak teknede bir basın toplantısı yapıldı, Toplantıda bir açıklama yapan MÇD Başkanı Ahmet Kutengin, Muğla üniversitesinden gelen öğretim üyelerine, gönüllü dalgıçlara ve neptun Expres tenknesi sahipleriAnıl Berk ve Ali Berk’e teşekkür ederek, “Umarız, Marmaris’i yönetenler, yapılan çalışmaları ciddiye alır ve değerlendirirler. Marmaris ve doğayı yarınlara, çocuklarımıza bırakma çabalarımızda bizlere destek vermeleri en büyük dileğimiz. Çalışmalarımızın devamı için Marmaris’teki tüm kurum, kuruluş ve şahısların maddi ve manevi desteklerine ihtiyacımız var. Oldukça maliyetli olan, ancak Marmaris’in geleceğini doğrudan ilgilendiren bu çalışmalara destek almadan devam edebilmemiz ne yazık ki mümkün değil” dedi.

Daha sonra, yapılan bilimsel çalışma ile ilgili olarak bir açıklama yapan Muğla Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tarkan, yapılan çalışmaların önemine dikkat çekerek, en büyük sıkıntılarının geçmişe yönelik ellerinde bilimsel veriler olmadığını, çalışmalarını ancak burada yaşayanların gözlemlerinden elde ettikleri veriler ile yapabildiklerini, bununda son derece sağlıksız olduğunu, amaçlarının kendilerinden sonraki nesillere bilimsel veriler bırakabilme çabası olduğunu söyledi. Tarkan sözlerine şöyle devam etti; ”Muğla üniversitesi olarak bölgemize yönelik çalışmalar yapmak istiyoruz, ancak çok yeni fakültemizde ciddi alt yapı eksikliklerimiz söz konusu. Çok pahalı olan deniz çalışmaları için donanımlı bir teknemizin olmaması en büyük eksikliğimiz. MÇD’den böyle bir teklif geldiğinde ben ve ekibimiz çok mutlu olduk. Biz denizciyiz, denize çıkmazsak hasta oluruz, bu çalışmalar boşa gitmeyecek çalışmalardır, Bir yıl sürecek ve her ay deniz suyu örneklerinin alınacağı bu çalışmanın ilk sonuçlarını altıncı ayda vermeye başlayacağız. Birinci yıldan sonra da daha az sıklıkla da olsa sürmesi gereken bu çalışmalar yıllar sonra konuyu araştıran bili insanlarına Marmaris koyunun nereden nereye geldiği konusunda ciddi veriler sunacaktır.

İnsan olmazsa denizler kirlenmez, derelerden özellikle yağmurlu havalarda gelen suların içeriği bizler için çok önemli. Denizlerin kendi kendisini kurtarması için bir kapasite söz konusudur, bu kapasite aşılırsa geri döndürülmesi olanaksız sonuçlar ortaya çıkmaktadır.“

Dip yapısı hakkında bilgi veren dalgıçlar da; 15-20 m. Derinliğe daldıklarını ve dipte görüşün 10 m. civarında olduğunu daldıkları noktanın karada 2 km. uzaklıkta olmasına karşın traktör lastiğinden, bot pompalarına kadar her türlü kirliliğin mevcut olduğunu söylediler. Özellikle şişelerin çokluğuna dikkat çeken dalgıçlar, “bunları ne yazık ki yabancılar değil kendi insanlarımız atıyor” dediler.

Çalışmalara katılan Akademisyenler;
Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan
Yrd. Doç. Dr. Nedim Özdemir
Yrd. Doç. Dr. Bahadır Önsoy
Yrd. Doç. Dr. Menekşe Didem Ercan
Arş. Gör. Nurçin Gülşahin
Yrd. Doç. Dr. Tülin Çoker
Yük. Lis. Öğr. Şeyma Merve Kaymaz
Arş. Gör. Sercan Yapıcı
Doktora Öğr. Pınar Özkahya

Çalışmalara katılan dalgıçlar;
Serkan Avcı
Sedat Buşa
Bülent Ersamuk
Ali Osman Ernalbant

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir