MARMARİS’TE BÜYÜK TEHLİKE

marmaris körfez araştırması 10. etap

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölüm Başkan ve öğretim üyeleri, Marmaris Körfezi’nin gereğinden fazla kirli olduğunu açıkladı. Yapılan çalışmalarda 18 noktadan su örnekleri alındı. Yerinde ölçümler yapıldı. Denizin besleyiciliğinin ilk halkası olan klorofil ağırlıklı çalışma teknede kurulan mini laboratuvar ile yapıldı. Çalışmalar sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan, tüm ölçüm parametrelerini göz önüne alındığında sonucun pek parlak olmadığını söyledi. Tarkan, körfezin bu şekilde devam etmesi durumunda 15-20 yıl sonra şu andaki durumundan çok daha kötü olacağını belirterek “Kokuşma meydana gelir bu da turizmin bitmesi anlamına gelir. Bunun için önlem almamız gerekir” dedi.

Marmaris’e mavi bayrak uyarısı

MARMARİS Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin, deniz dibinin halinin içler acısı olduğunu belirterek önlem alınmadığı takdirde mavi bayrakları kaybetme riski bulunduğunu söyledi.

Kutengin, Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile geçen yıl ’deniz üstü ve dibi’ incelemeleri başlattıklarını hatırlatarak bunlardan çıkan sonuçları vahim olarak nitelendirdi. Marmaris Körfezi’nde 17 notadan deniz üstü ve dibi numuneleri aldıklarını dile getiren Kutengin, incelemelerin devam ettiğini söyledi. Kutengin, körfezde deniz dibinin halinin içler acısı olduğunu belirterek, “Kirlilik oranı had safhalarda. Bu kirliliği bilimsel olarak kanıtladığımız belgelerle, ilçemizde yerel yönetim, kamu kuruluşları, oda ve sivil toplum kuruluşlarına bilgi verdik. Bu bilgileri verme amacımız, turizm sezonu öncesi tedbirlerin alınmasını sağlamaktır. Eğer bu kirliliğin önüne geçilmez ise Marmaris’in mavi bayrakları elden gidecektir” dedi.

Kutengin, çalışmaları geleceğin çocuklarına temiz doğa bırakmak için yaptıklarını ve bu çalışmalardan dolayı tepki aldıklarını kaydetti. Kutengin, “Bilimsel çalışmalar ortada. Bizler kamuoyuna kirlilik oranlarını açıklayıp, tehlikeyi görün dedikçe neredeyse vatan haini ilan edileceğiz. Bazı kesimler Marmaris isminin kirletildiğini iddia ederek neredeyse bizleri ipe götürecekler. Kapalı Marmaris Körfezi’nin temiz tutulması için kurumlarla koordineli çalışalım dedikçe tepki alıyoruz. Turizm sezonu öncesi bu açıklamalarımız birilerinde sıkıntı yaratıyor. Ama çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.