Marmaris’te Ölü Caretta Caretta Bulundu

marmariste ölü caretta caretta kaplumbağası bulundu

Marmaris’te, balıkçıların denize bıraktığı balık tuzağının iplerine ayağı dolanarak ölen caretta caretta bulundu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Yalancıboğaz mevkisinde yaklaşık 50 metre açıkta deniz yüzeyinde bir kaplumbağanın hareketsiz şekilde durduğunu gören vatandaşlar, Marmaris Çevrecileri Derneği’ne haber verdi. Bölgeye gelen dernek başkanı Ahmet Kutengin, bindiği balıkçı kayığıyla denize açılarak caretta carettanın yanına gitti.

Kutengin, kayığı kullanan balıkçının da yardımıyla yaklaşık 1 metre uzunluğunda ve 40 kilogram ağırlığında olan caretta carettayı çekerek kıyıya çıkardı. Bir süre önce öldüğü ve kokmaya başladığı gözlenen kaplumbağayı turistler ve vatandaşlar ilgiyle izledi.

Caretta carettayı canlı olarak bulma ümidiyle denize açıldıklarını belirten Ahmet Kutengin, “Caretta carettanın ayağı parakete (üzerinde yüzlerce iğneli köstek bulunan uzun balık oltası) iplerine dolanmış kalmış. Hayvan ayağını kurtaramayınca ölmüş. Öldükten sonra şiştiği için kabukları kalkmış. Veteriner kontrolünden geçirmeyi düşünüyorduk, ama balıkçı ağları nedeniyle öldüğünü görünce buna gerek duymadık” dedi.

Kutengin, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma önlemleri alınan caretta carettaların birçoğunun bilinçsiz avlanan bazı balıkçılar nedeniyle hayatlarını kaybettiğini söyledi.

İtfaiye aracına konulan caretta caretta, çevreciler tarafından yakında bulunan Cennet Adası’na götürülerek gömüldü.

Muhabir: Levent Kişi