'''ÇEVRECİLİK ANLAYIŞIMIZDA KAPIMIZ, SİYASET DIŞI VE TARAFSIZLIK İLKESİNDE OLAN HERKESE AÇIKTIR'''

MÇD 12.ETAP KÖRFEZ ÇALIŞMASI İLE PROJENİN İLK BÖLÜMÜNÜ SONLANDIRDI

Bir yıla yakındır MÇD ve Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile Marmaris Körfezi su kalitesi ve deniz kirliliği tespit çalışması 12.Etap çalışması ile son buldu.Son etapta MÇD Üye dalgıçları ve Teknesi de yer alarak bir yıl evvelki dalış merkezlerine dalışlar yapılarak dip taramaları görüntülendi ve aradaki geçen zaman zarfında Körfez dibindeki değişiklerin neler olduğu tespiti yapıldı.

Körfez çalışması dönüşü MÇD Başkanı Kutengin;

“Bilindiği gibi Körfez çalışmamızın son etabı da tamamlanmış oldu. Muğla Üniversitesi ile Bir yıldır sürdürmekte olduğumuz Marmaris Körfezi bilimsel çalışmalarımızı zaman,zaman yaptığımız basın toplantılarımız ve dağıttığımız bilgilendirme raporlarına ve basınımızın desteği ile  kamuya ve ilgili kurumlara  çalışmalarımızı yansıtmalarına  rağmen  ilgiyi ve duyarlılığı sağlayabilmiş değiliz. Tabiî ki bir yıllık çalışmanın sonuçları ve verileri hazırladığımız çözüm projeleri ile birlikte Üniversitemiz tarafından açıklanacaktır. MÇD’nin Üniversite ile yapmış olduğu bu çalışma Türkiye de bir ilktir. Marmaris adını ciddi ve bilimsel bir çalışma ile herkese örnek olacak şekilde duyurmamız bizim için gurur vesilesidir. Tüm Destekcilerimize teşekkür ederiz . Körfezle ilgili Asıl çalışmamız bundan sonra başlayacaktır.

Sırada 9 Eylül Üniversitesi İle Deprem ve Karot Sistemi bilgilendirme çalışması var.Mayıs ayında sunum yapılması Planlandı..Ayrıca önemine binaen Marmarislilerin büyük mücadele verdiği Maden çalışmaları için Tekrar izin alınma çalışmaları duyumunu aldık araştırıyoruz. Keçi Adası tüm bilgilerini sağladık kamuoyu ve ilgili kurumlarla paylaşacağız.” Dedi..

Prof Ahmet Nuri Tarkan ;

“Başkanlığım da yürütülen Marmaris körfezi bilimsel çalışmasında 3 Yardımcı Doçent,3 Doktora, 2 Yüksek lisans,5Lisans öğrencileri ile 15-17 Kişilik ekipler ve MÇD nin Dalgıç ekiplerinin yer aldığı her seferde 10 saat denizde kalınarak  ve yine MÇD ve Üniversiteye Destek veren Marmaris geleceğine duyarlı Sponsorlar ile proje tamamlandı.Bilindiği gibi tespit edilen 18 noktadan su örnekleri alındı yerinde ölçümler yapıldı.Denizin besleyicisinin ilk halkası olan Klorofil ağırlıklı ilk çalışma teknede kurulan mini laboratuarda gerçekleştirildi. Bir yıllık çalışmada ve bu son etapta dalgıçlarımızın görüntülerinden izlediğimiz kadarı ile Körfezin süratle bozkurlaştığı ve önlem alınmadığı taktirde Körfezin 10 yıl sonra bitebileceği tespitlerini elde etmiş bulunuyoruz. Bir yıllık çalışmada 10. bin üzerinde ölçüm ve analiz yaptık. Ayrıca 3 tanesi Deniz anası 1 taraklı medüs olmak üzere 4 yeni tür bulduk. Marmaris Körfezinin taşıma kapasitesi hakkında bir çok kez görüşümüzü belirtmiştik. Bu kapasite kirlilik yüklenmesine sebep olmaktadır. Koliform Bakteri sayıları süratle standartların üzerine çıkmaktadır.Hatta 5-6 kat üstünde bulunan noktalar tespit etmiş bulunuyoruz.Yaz aylarında Oksijen değerleri de taşıma kapasitesi altına düşmektedir. Bunların sonucunda Körfezin 10 yıl sonra tamamen iflas edeceği düşüncesi bizde yavaş yavaş hakim olmaya başlamaktadır.

Halk ve Kurumların ilgisizliği çok üzücüdür.İşin üzerine eğilmezler ise Körfezin geleceğinin pek iyi olmayacağını kesinlikle söyleyebiliriz.’ Bir Yıllık çalışmanın sonuçlarını 15 Hazirana kadar bir raporla Kamuoyu ve ilgili Kurumlar ile? ile paylaşacağız” dedi..

Yrd.Doç Dr. Nedim Özdemir;

“12 Etap çalışmasında bir kere daha gördük ki şehre yakın bölgelerin Amonyak ,Nitrik,Nitrat değerlerin Mavi Bayrak standartlarının çok üstünde olup Evsel ve sıvı Atıklara çok dikkat edilmesi gerekir.Yalancı Boğaz Mevkiinde Koliform değerleri kat kat normal değerlerin üzerinde olup oksijen buralarda 5 mlg/lt altına düşmüştür. Derelerin ISLAHINI ŞARTTIR.12 Etap çalışmamızda Kirliliğin Yağ ve köpük halinde su yüzüne çıktığını gördük bu köpüklerden numune alarak üniversitede inceleyeceğiz dedi..” Dedi..

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir