'''ÇEVRECİLİK ANLAYIŞIMIZDA KAPIMIZ, SİYASET DIŞI VE TARAFSIZLIK İLKESİNDE OLAN HERKESE AÇIKTIR'''

MÇD Marmaris’te Azmak ve Dere Tespit Çalışmalarına Başladı

Marmaris azmak ve dere tespit çalışmaları başladı

Marmaris Çevrecileri Derneği ve Muğla Üniversitesinin sürdürdüğü Marmaris Körfezi araştırma programı içinde bulunan, azmak ve derelerin mevcut harita üzerinden körfeze etkinliği ve son durumları tespit çalışmalarına başlandı.

MÇD’den yapılan yazılı açıklamaya göre; MÇD Ekipleri ve Muğla üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinin müşterek çalışmaları ile sürdürülmekte olan ve 22/Eylül/2011 de 5.Etabı ile devam edecek, Marmaris Körfezi çalışmaları aynı proje içinde bulunan, Marmaris körfezine akan azmak ve derelerin son durumlarının ve mevkilerinin belirlenmesi çalışması Yrd.Doç Dr.Nedim Özdemir koordinatörlüğünde yerinde incelenerek fotoğraflanıp, Ekim Ayında yağmurlarla hareket kazanacak derelerin üzerinde Üniversite ekipleri tarafından yapılacak bilimsel çalışmanın planı çıkarılıyor.

Açıklamada MÇD Başkanı Ahmet Kutengin’in şu açıklamalarına yer verildi;

“Körfez çalışmalarımız sadece denizde değildir. Körfezi etkileyecek bir çok çevre olumsuzluklarını da araştırmaktayız. Maalesef bu konuda da verilen zararlar körfez de olduğu gibi karşımıza insan kaynaklı olarak çıkıyor. İlçe merkezinde bulunan Yeni ve özen ile yapılan azmak ve derelere bırakın çöp atmayı çekyat, bidon dahil her türlü atık dökülüyor, bunların resimlerini internet sitemizin foto galerisinde görebilirsiniz. Bu olumsuzlukların hepsi yağmurlarla birlikte körfeze dolmaktadır. İki gündür yaptığımız derelerin tespit çalışması haritalar üzerinde foto ile eşleştirilerek bilimsel çalışmalara hazırlık safhasıdır.”

Prof Dr.Ahmet Nuri Tarkan liderliğinde sürdürülen körfez çalışmasında Proje koordinatörü olarak yer alan Yrd.Doç Dr. Nedim Özdemir’in açıklaması ise şöyle;

“Yaptığımız bu ön tespit çalışması, derelerin kaynağına kadar gidilip körfezle buluştuğu yere kadar takip edilerek derelerin çevresinde yer alan yerleşim alanlarının sebebiyet verdiği atıklar, tarımsal ilaçların sızmaları dahil, derelere olabilecek çevre tahribatlarının tespiti ayrıca körfezde olduğu gibi dere sularından alınacak numunelerin Laboratuarlarımızda incelenmesi içindir. Ayrıca derelerin körfezle birleşip denizle buluştuğu yerde balık yaşamının ne durumda olduğu derelerin hangi bitkilerle özdeşleştiği belirleme ve bilimsel raporlanmasıdır. Bu çalışma MÇD İle yapılan protokol ile körfez çalışmamız içinde yer almakta idi. Bir sonraki 6. Etap Körfez çalışması sonunda ki bu Ekim sonuna rastlamaktadır ilk bilimsel rapor Üniversite tarafından yönetimlere, ilgililere sunulacaktır. Bilhassa insan kaynaklı çevre olumsuzluklarının önlenebilmesi için Marmaris’in şimdiki ve geleceğinin ne durumda olduğu belgeleri ile projeleri ile GÖRSEL Olarak sunulacaktır.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir