MÇD: “Motorcuları Günnücek’te İstemiyoruz”

gunnucek motosiklet festivali
Fotoğraf Galerisi

Marmaris Riders tarafından 23-24-25-26 Haziran 2011 tarihlerinde bu yıl beşincisi düzenlenecek Marmaris Riders Motosiklet Festivali, başlamasına günler kala, yer olarak Günnücek ormanının kullanılacak olması nedeni ile çevrecilerin tepkisine neden oldu.

Marmaris Motosikletçileri Kulübü Derneği, Marmaris Belediyesi, Marmaris Ticaret Odası ve Marmaris Kaymakamlığının destekleri ile yapılacağı bir forum sitesinde açıklanan festivalin, Günnücek Orman Kampı ve yat limanında düzenleneceğinin öğrenilmesi üzerine, geçtiğimiz yıllarda yapılan bu tür etkinliklerin orman alanlarına büyük zararlar verdiğini iddia eden Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin, ilgili makamlara bir yazı ile başvurarak etkinliklerin orman alanı dışında yapılmasını istedi.

Açıklanan programa göre her yıl yapılmakta olan Motosiklet festivali bu yıl da Günnücek Orman Kampında motosikletçiler için, çadırlı konaklama, katılımcı firmalar için stant, konser ve eğlenceler için festival alanı yapılacak. Festivalin uluslararası boyutta olacağı ve İtalya,Yunanistan, Rusya, Almanya, Kazakistan ve daha birçok ülkeden katılımcıların olacağı festivalde tüm motosikletçilerin Marmaris’e girdikleri andan itibaren festival sonuna kadar Marmaris Rıders’ın misafiri olacakları ve misafir motosikletçilerin Günnücek Orman Kampında çadırla konaklama imkanına sahip olacakları öğrenildi.

Bu açıklamanın yayınlanması üzerine harekete geçen MÇD başkanı Ahmet Kutengin, Çevre ve Orman Bakanlığı, İl Çevre Orman Müdürlüğü, Marmaris Kaymakamlığı ve Muğla Valiliği’ne birer yazı yazarak bu tür etkinkliklerin geçtiğimiz yıllarda ormanlık alanlara büyük zararlar verdiğini ve bu nedenle festivalin Günnücek ormanı dışına taşınmasını istedi.

“Festivale 600 adet motorun kayıt yaptırdığını, binlercesinin bu ormanlık alana gireceğini, gürültü ve ekzos gazının sığla ğaçlarında yapacağı olumsuz etkiyi, yaşayan canlıların mağduriyetini, ayrıca kurulacak çadırlar ile, yine bu bölge tabanının yumuşak özelliği ile ağaçların su almalarının uğrayacağı zararı, buharlaşmayı önleyen bitki örtüsünün tabanının ezileceğini, sığla ağaçlarına verilecek zararı ve katliamı durdurmanızı istiyoruz” denilerek etkinliklerin başka bir bölgeye taşınması istenen dilekçede ayrıca şu konulara yer verildi;

“Bölgede bulunan Milli Parklara ait Marmaris Günnücek Parkı korunma ve yaşatılma ihtiyacı olan sığla ağaçları ve çeşitli bitki örtüsü ile kaplıdır. Korunması gereken bu bölgede ne yazık ki tahribata sebebiyet veren organizasyonlar, alanın işletmecilere kiralanması gibi uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Son yapılan İzci Kampı ve festivali Günnücek mesire yerinde büyük tahribata neden olmuştur. Derneğimiz tarafında öncesi ve sonrası olarak tahribatlar foto ile belgelenmiştir. Meydana gelen tahribat yetersiz personele rağmen bir yıllık çalışma ile ve 400 sığla fidanı dikilerek kapatılmaya çalışılmıştır.

Marmaris Çevrecileri Derneği olarak 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve 2873 sayılı Milli parklar Kanunu gereğince Organizasyon için verilen izinlerin kaldırılmasını 23-24 haziran 2011 tarihinde başlayacak Motorsiklet Festivalinin Günnücek dışına çıkarılmasını İzci kampı sonrası meydana gelmiş tahribatın daha fazlasının önlenmesi için Hukuk mücadelemize gerek kalmayacağı inancımızla talep etmekteyiz.”

Konu ile ilgili olarak, gerek Muğla İl Çevre ve Orman Müdürlüğünün, gerekse etkinliğe destek verdikleri bildirilen Kaymakamlık ve belediye’nin bu itirazlara yönelik olarak nasıl bir işlem yapacaklarını merakla beklediklerini bildiren Kutengin, geçtiğimiz yıl yapılan izci kampı sonrasında çekilen ve derneğin web sitesinde yayınlanan fotoğrafların tepkilerinde ne kadar haklı olduklarının bir belgesi olduğunu sözlerine ekledi. (İLHAN BARLAS)