'''ÇEVRECİLİK ANLAYIŞIMIZDA KAPIMIZ, SİYASET DIŞI VE TARAFSIZLIK İLKESİNDE OLAN HERKESE AÇIKTIR'''

MÇD Ve Muğla Üniversitesi Marmaris Körfezi 6.Etap Çalışmasını Bitirdi

marmaris çevrecileri derneği

MÇD ve Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Marmaris Körfezinde 18 Noktada devam ettirdiği çalışmalarını 6.Etapınıda da Körfez dışına da taşıyarak tamamladı.

MÇD tarafından yapılan yazılan açıklamada MÇD Başkanı Ahmet Kutengin; “MÇD’ nin Üniversite ile 6 Aydır yaptığı ve 12 ay sürecek Marmaris Körfezi analiz çalışmalarının bu etabında körfez dışına da çıkarak muhtelif derinliklerden numuneler alındı, 18 Nokta olarak belirttiğimiz analiz çalışmalarını ana başlıklarla açarsak, Teknede dolayısıyla yerinde yapılan analizler 9 Uygulamadan Üniversitede ise 8 uygulamadan geçmektedir;

TEKNEDE

Deniz suyu : Sıcaklık-İletkenlik-Tuzluluk- Çözünmüş Oksijen-Seki Diski-Forel Skalası-Plankton Çekimi,

ÜNİVESİTE LABORATUARINDA,

Deniz Suyu: Klororofil A-Nitrit-Nitrat-Sülfat-Sertlik-Amonyum-Koliform Bakteri-Kalsiyum sertlik-Magnezyum sertlik analizleri yapılmaktadır.

Bugünkü Çalışmamız da görsel yüzeysel deniz kirliliği oldukça dikkat çekiciydi” dedi.

Yapılan çalışmalarla ilgili olarak Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim ÜyesiProf. Dr. Ahmet Nuri Tarkan’da şu açıklamayı yaptı; “6.Etap Çalışmasında körfez dışından da numuneler alınarak ölçümler yapılmış, bu ölçüm sonuçları körfezdekilerle karşılaştırılmıştır. Son zamanlarda Marmaris Körfezinde meydana gelen Tekne kazalarında denize akan Mazot ve yarattığı kirlilik önlem alınmaz ise Denizlerdeki yaşam zamanla azalacaktır. Daha evvel Karadeniz ve Marmara’ da meydana gelen deniz kazalarında denize akan petrolün yarattığı çevre olumsuzlukları ve kötü sonuçları literatürlerde geniş biçimde yer almıştır. Marmaris küçük bir koy olup bu gibi durumlarda acil eylem planının, görev alacak ekiplerin belirlenmesi ve hazır olmaları, gerekli bariyer, köpük ve benzeri teçhizatların, önceden bulundurulması gerekir. Böyle durumlarda adeta zamanla yarış söz konusu olduğundan önlemler zaman geçirilmeden alınmalı ve görevler sahiplenilmelidir. Marmaris bu konuda korunmasız görünmektedir. 6.Etap bitirilmiştir şimdi 6 aydır yaptığımız çalışmaların, sonuçlarını, çözümlerini Kasım ayında Yapılacak toplantıda bir ara rapor ile yönetimlere, kamuoyuna sunacağız.”

Yrd. Doç. Dr. Nedim Özdemir; “Bildiğiniz gibi Körfez çalışmalarında biz aynı zamanda Marmaris Körfezine akan dereleri de inceleme alanımıza aldık. Bu etaptaki çalışmada yüzeysel kirliliğin çok fazla olması son yağan yağmurlarla derelerden Körfeze bol miktarda çamurlu su ile birlikte derelere atılan her türlü atık maddenin denize geldiği belirlenmiştir. Buda Denizde bulanıklık yaratarak yatay ve dikey görünürlüğü olumsuz etkilemektedir. Denizlere bu karışımın önlenmesi yapılmış olan dere ıslahlarına ek olarak denize atıkların ulaşmasını önleyecek bariyerlerin de konulması gerekir. Ayrıca Marmaris’ in sorunu olan ve bir türlü çözülemeyen yaşamlarını Marmaris’ te sürdüren insanlarımıza çevre bilinci aşılanmalı ve bu konuda eğitime önem verilmelidir. Eğer bunu sağlayamazsak yapılan Körfez fiziko Kimyasal ve Biyolojik analiz çalışmalarımızın hiçbir anlamı kalmayacaktır. Yapmakta olduğumuz ve yapacağımız her bilimsel çalışmanın temelinde Marmaris yaşayanlarında 7 den 70 şe çevre bilincinin olması Marmaris ve yarınlarına olumlu biçimde yansıyacaktır.”

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir