MÇD Ve Muğla Üniversitesi Marmaris Körfezi 9.Etap Çalışmasını Bitirdi

marmaris körfez araştırması 9. etap

Marmaris Çevrecileri Derneği ve Muğla Üniversitesi’nin birlikte yürüttüğü Marmaris Körfez çalışmalarının 9.etabı dün tamamlandı.

Marmaris Çevrecileri Derneği ve Muğla Üniversitesi’nin birlikte yürüttüğü Marmaris Körfez Çalışmalarının 9.etabı tamamlandı.

Tekneyle denize açılan Marmaris Çevrecileri Derneği ve Muğla Üniversitesi’nden 18 kişilik ekip 18 ayrı noktadan aldıkları su numuneleri ile 9 saat süren çalışmanın ardından Marmaris’e döndü.

Körfez çalışmalarının 9. etabı sonrasında açıklama yapan Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet Kutengin, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Marmaris Körfezi’nde kirlilik olmadığını açıkladı. Ellerinde herhangi bir bilgi ya da belge yok. Bu bilgiler ne kadar sağlıklı bilemiyoruz Çalışmalarımız hem ulusal basında hem de yabancı dergilerde yer almıştır ve takip edilmektedir. Bakanlığımızın bilimsel çalışmalarımızı desteklemeleri yerine bilim adamlarına inanılmamasını takdirlerinize bırakıyoruz. Ayrıca Mariç- Belbirin bizle paylaştığı veriler ise arıtmanın çıkış sonuçları olup, doğrudur. MÇD talebi ise bu değildir. İstediğimiz veriler Yalancı Boğaz arıtma sistemlerinin denize açılış noktasındaki fiziksel halinin bu günkü durumunu ve sistemin deşarj bölgesindeki deniz kirliliği ölçüm ve verilerini talep edilmiştir.Tüm çalışmalarımıza ilgili kurum ve bakanlık uzman kadrolarını da devamlı davet ediyoruz ancak katılımlarını sağlayamıyoruz. Amacımız körfez kirliliğine önlem almaktır.” dedi

Daha sonra konuşan Muğla Su Ürünleri Fakültesi Yrd. Doç Doktoru Nedim Özdemir, “Numunelerle ilgili yerinde ve laboratuarda gerekli analizleri yapıyoruz. Mayıs ayında yaklaşık bir yıldır devam eden araştırmalarımızı bitireceğiz. Araştırma sonuçlarının yer aldığı raporu ilgili kurumlara göndereceğiz ve kamuoyuyla paylaşacağız Bu çalışmalarımızın Dünya standartlarında olduğunu gösterelim. Tüm çalışmalarımızın ölçüm ve tetkiklerini üniversite laboratuarlarında yapıyoruz. Körfez ölçüm çalışmalarımız işin en basit bölümü. Topladığımız verilerin tetkiki, ölçümleri arka plandaki çalışmalarda en az 10 gün zaman almaktadır. Tek bir analiz için iki günümüz harcamaktayız. Bu çalışmalarda en az 68 adet örnek alıyoruz ve bunlar laboratuarda 5 asisten arkadaşımız tarafından bir hafta boyunca laboratuarda inceleniyor. Çalışmalardan tatmin olmayanlar lütfen çalışmalarımıza katılsınlar ve yerinde izlesinler. Körfez çalışmasında 15 kişilik ekip ile 10 saat deniz üzerinde kalıyoruz.” dedi.

Marmaris Çevrecileri Derneği Başkanı Ahmet kutengin, araştırma çalışmalarının 12 etap sonunda tamamlanacağını belirtti.