'''ÇEVRECİLİK ANLAYIŞIMIZDA KAPIMIZ, SİYASET DIŞI VE TARAFSIZLIK İLKESİNDE OLAN HERKESE AÇIKTIR'''

MÇD Yalancı Boğaz’da deniz dibi çalışması yaptı

mçd körfez dibi araştırması yaptı

MÇD ve MSK Üni.Su Ürünleri Fakültesi işbirliğiyle yapılan körfez kirliliği araştırma çalışmaları devam ediyor.Araştırmalarını üniversitenin bilimsel çalışmaları eşliğinde yapan dernek bu kez araştırmanın bir başka kolunu Yalancı Boğaz’da gerçekleştirdi.

Marmaris Çevrecileri Derneği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi çevre bilincini ön plana çıkaran bilimsel çalışmalarına devam ediyor. Daha önce ortaklaşa bir körfez çalışması yapmış olan dernek ve üniversite, bu kez de deniz dibi araştırmasının bir ayağını Yalancı Boğaz’da  gerçekleştirdi. Su ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilim Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan ve ekibinin de yer aldığı çalışmada bir de konuk vardı. Hürriyet Gazetesi yazarlarından Fatih Çekirge ve eşi de yapılan çalışmalara katıldı.

Çekirge, “Marmaris’te de deniz temizliği açısından büyük mücadele veriliyor. Ben bu mücadelenin içerisinde olmaktan gerçekten mutluluk duyuyorum,ben de 15 yıldır hem denizciyim hem çevreciyim,bu bölgede çok çevreci faaliyetlerimiz oldu,hala daha da oluyor.Üniversite ortamıyla bu çalışmaları birleştirip yapıyor olmasından dolayı da Marmaris Çevreciler Derneğini kutluyorum” dedi.

Dalgıç eğitmeni Erkul Bakıroğlu ile birlikte gazeteci Fatih Çekirge ve eşi de deniz dibi çalışmasına eşlik etmek amacıyla denize daldı. Çekirge dalış işlemini gerçekleştirdikten sonra tekneye çıkarak deniz dibinde gördüğü manzarayı anlattı.Deniz dibinde çok fazla patlak olduğunu söyleyen Çekirge “bence Marmaris’e saplanmış bir hançer bu.Bunun açıkta olması lazım.Her yerden bir sızıntı var.Denizin ortasında bir pislik fışkırıyor,arıtma falan da görünmüyor” şeklinde konuştu.

Dernek Başkanı Ahmet Kutengin, gördüğü manzarayı anlatan Çekirge’ye “ biz deniz dibinde gördüğümüz uygunsuzlukları yetkililere bildiriyoruz,bu durumu 1/2 senedir takip ediyoruz” dedi. Kutengin’i dinleyen Çekirge ise ; “bu işler, çevre işleri siyasetin üzerinde işler.Geçen sefer Göcek Koyu’nda tekne denilen ama ev haline getirilmiş büyük birşey vardı. İsmi lazım değil birinin. Biz ona müdahale ettik. Bakan Veysel Atasoy çok duyarlı davranmıştı. Ben yine bu duruma da gerekli duyarlılığının gösterileceğini tahmin ediyorum.Burada tam bir arıtma gözükmüyor.Bu arıtmanın daha ileride olması lazım. Çok arıtma alanları gördük.Böylesini görmedik. Buradakinden sanki yoğun bir duman çıkıyor gibi. Bu gördüğümüz gayri medeni bir manzara. Yurtdışında insanlar bu arıtmaların olduğu yerlerde denize giriyor,sörf yapıyor”dedi.

Dalgıç Erkul Bakıroğlu, yapılan inceleme sonucunda Marmaris atık sisteminin biraz daha iyileştirildiğini gördüklerini söyledi. Atık sisteminin tamir olduğunu gördük ama kesinlikle yeterli değildir bu. Bu sistemin en az 400/500 metre daha uzatılması sağlıklı olacaktır. Çektiğimiz fotoğraf ve videolar da göreceğiz bazı yerlerde çok büyük patlaklar var. Ve oradan arıtmadan gelen sistem sığ tarafta kalmış. Bilirkişi raporundan sonra bu daha da ortaya çıkacaktır” dedi.

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir