Kızılot: “Yeni döneme hazır olun. Ciddi yaptırımlar var”

Türk Ticaret Kanunu SunumuTürk Ticaret Kanunu ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı Marmaris Ticaret Odasının düzenlediği bilgilendirme toplantısında konuk konuşmacı olarak katılan Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, ’Güncel Mali Konular ve Yeni TTK’ başlıklı konuşma yaptı. Yeni kanunu esprili anlatım tarzıyla anlatan Kızılot, toplantıya yoğun ilgi gösteren katılımcılar tarafından zaman zaman alkışlanırken, merak edilen soruları da yanıtladı. Bin 535 maddeden oluşan yeni TTK’nın ağır ceza ve yaptırımlar getirdiği uyarısında bulunan Kızılot, “Yeni döneme hazır olun. Ciddi yaptırımlar var” mesajı verdi. Kızılot, bu değişiklikleri yerine getirebilmek için şirketlerin ana sözleşmesini değiştirmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu değişiklikler için mali müşavir ve avukatlarınızla yakın temasta olun” diye konuştu.

17 Şubat 2012 Cuma günü, Marmaris Ticaret Odası’nın düzenlediği; “Güncel Mali Konular ve Yeni Türk Ticaret Kanunu” hakkında bilgilendirme toplantısı Grand Yazıcı Mares otelde yapıldı. Toplantıya Marmaris kaymakamı A. Serdar Polat,  Muğla, Marmaris’ten Defterdarlığı ile Verdi Dairesi müdürleri,  odalar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda mali müşavir ve avukat dinleyici olarak katıldı.  Toplantıda bir konuşma yapan Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, yeni ticaret kanunundaki değişikliklerin çok önemli olduğunu, kurum, kuruluş ve işletmecileri bilgilendirmek amacı ile bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi.

1 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu’nu (TTK) anlatan Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr.Şükrü Kızılot, ciddi yaptırımların olduğuna işaret ederek “Avukatınızla ve mali müşavirinizle mutlaka görüşün” dedi.

Yaklaşık 700 kişinin dinleyici olarak katıldığı toplantıda konuşma yapan Prof. Dr.Şükrü Kızılot, “Geçtiğimiz yıl 14 Şubat Sevgililer Günü’nde yayınlanan kanun iş dünyası ile ilgili çok önemli düzenlemeler getiriyor. Yeni TTK’da çok önemli değişiklikler var. Şirketlerin yapması gereken çok sayıda işlem bulunan yeni TTK ile ciddi para ve hapis cezaları getirildi” diye konuştu. Kızılot, bu değişiklikleri yerine getirebilmek için şirketlerin ana sözleşmesini değiştirmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu değişiklikler için mali müşavir ve avukatlarınızla yakın temasta olun” diye konuştu.

Toplam bin 535 madde ve 6 kitaptan oluşan yeni kanunun Türkiye genelinde sayıları 700 bine ulaşan şirketleri yakından ilgilendirdiğini anlatarak “Ancak yeni kanunun uygulama mevzuatlarının ilk etabının 14 Ağustos 2011’e diğer aşamalarının ise 14 Şubat 2012’ye kadar tamamlanması gerekiyordu. Halen bu uygulama değişiklikleri yayınlanmadı. Yani, yeni TTK’nın işlemesi için gerekli uygulama esasları, tebliğ ve yönetmelikleri halen ortada yok. TTK, bu nedenle ertelenebilir” dedi.

TTK’nın şirkete borçlanma yasağı getiren hükmünün yeni yasadaki en önemli unsur olduğunu kaydeden Kızılot, şirket yönetim kurulu üyeleri ve ortaklarının şirketten alınan borçları 3 yıl içinde ödenmesi gerektiğine belirtti. Ödeme yapılmaması halinde yasağı ihlal eden yönetim kurulu üyeleri ve ortakla ilgili 300 günden az olmamak üzere adli para cezası getirildiğini ifade eden Kızılot, “Bu ödemelerin aksaması halinde anında hapis cezası uygulanacak. Şirket ortakları birden fazla borçlanma yaptı ise adli para cezası katlanarak artacak. Bu ceza ertelenemiyor ve tecil edilemiyor. Bu belirsizliği ortadan kaldıracak düzenleme şart” bilgisini verdi.

Kızılot, yeni düzenlemede şirketin ürettiği malların yakın derecedeki akrabalara ve eşin akrabalarına satışının da yasaklandığını kaydeden Kızılot, bu hükümlerin aile yapısını temelden sarsabileceğine dikkat çekti. Kızılot ayrıca, internet sitesinde bütün hesapları açıkça ortaya koyma zorunluluğu, defterlerin ve diğer belgelerin yenilenmesi zorunluluğu, defterlerin yıl içinde hem açılış hem kapanışlarının Noter’e onaylatılması gibi zorunlulukları hatırlatarak “Yani noterler ve matbaacılar yaşadı” dedi.

Sunumun slayt gösterisini bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.